Συγκεκριμένα, η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο άφησε τρομακτικές αποδείξεις για φρικαλεότητες κατά αμάχων σε προάστια και πόλεις της περιοχής.
Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο, που ανακτήθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν πάρει τον έλεγχο όλης της περιοχής της πρωτεύουσας.
Συγκεκριμένα, η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο άφησε τρομακτικές αποδείξεις για φρικαλεότητες κατά αμάχων σε προάστια και πόλεις της περιοχής, που μετατράπηκαν σε κολασμένες εμπόλεμες ζώνες από την εισβολή Πούτιν.
Όπως αναφέρει η Guardian, οι ουκρανικές τεθωρακισμένες βρήκαν στους δρόμους καμένα ρωσικά άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα, καθώς και πτώματα αμάχων που, οι οποίοι σύμφωνα με τους ντόπιους, σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, χωρίς να προβάλουν αντίσταση.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τουλάχιστον 20 πτώματα, όλα με πολιτικά ρούχα, διασκορπισμένα σε έναν μόνο δρόμο στην Μπούχα, ενώ το πτώμα ενός αγνοούμενου Ουκρανού φωτογράφου, του Μαξίμ Λεβίν, ανακαλύφθηκε σε ένα κοντινό χωριό.
Τρεις από αυτούς είχαν ξεψυχήσει πάνω στα ποδήλατά τους αφού έκαναν την τελευταία τους βόλτα, ενώ βρέθηκαν και νεκροί δίπλα στα ΙΧ τους.
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν», δήλωσε στο AFP ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντόρουκ, προσθέτοντας ότι άλλα 280 πτώματα είχαν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους στην πόλη.
«Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής».
Την ίδια ώρα περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκονται καθ’οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο τουίτερ, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούκα».
«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.
Την ίδια ώρα οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, όπως ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως, την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
“Καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν, βλέπουμε να αυξάνονται οι αποδείξεις φρικτών ενεργειών από τις από τις δυνάμεις εισβολής σε πόλεις όπως το Ιρπίν και η Μπούτσα,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Τρας, σχετικά με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Κίεβο.
“Οι επιθέσεις τους χωρίς διακρίσεις κατά αθώων αμάχων, στη διάρκεια της παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.”
Η Ρωσία έχει προηγούμενα αρνηθεί ότι στοχοποίησε αμάχους, απορρίπτοντας τις καταγγελίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και χαρακτηρίζοντας την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεών της στην Ουκρανία ως μία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου