Στη χώρα μας έφτασε την Παρασκευή και κλιμάκιο Ρουμάνων πυροσβεστών που θα κληθούν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης εφόσον χρειαστεί.
Οι Ρουμάνοι βοήθησαν πολύ στις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία και Αρκαδία, προσφέροντας παράλληλα και τεχνογνωσία στην ελληνική Πυροσβεστική.
Η αποστολή των Ρουμάνων αριθμεί 28 άτομα με 5 επιχειρησιακά οχήματα και θα εγκατασταθεί μέχρι 31 Ιουλίου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες θα αλλάξουν μία φορά βάρδια καθώς στις 15 Ιουλίου θα τους αντικαταστήσουν 28 άλλοι συνάδελφοι τους από την Ρουμανία, που θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι την 31η Ιουλίου. Από 1η Αυγούστου θα αναλάβουν δράση 25 Γάλλοι πυροσβέστες (μηχανοκίνητα τμήματα) με 4 επιχειρησιακά οχήματα και 3 βοηθητικά που θα εγκατασταθούν στην Αθήνα έως το τέλος του μήνα.
Μάλιστα, στην αποστολή των Γάλλων αναμένεται να είναι και πυροσβέστες που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν δασικές πυρκαγιές στην Κορσική. Παράλληλα, ήδη βρίσκεται στη Λάρισα η αποστολή από την Βουλγαρία, η οποία αριθμεί 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα και από σήμερα έως και την 31η Ιουλίου θα είναι σε θέση να συνεπιχειρήσει μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες. Επιπλέον, στις 15 ή στις 16 Ιουλίου αναμένεται να εγκατασταθεί στην Τρίπολη το πεζοπόρο τμήμα από την Γερμανία που θα αποτελείται από 16 άτομα και θα παραμείνει εκεί μέχρι την 31η Ιουλίου. Στην συνέχεια θα αντικατασταθούν από 14 Νορβηγούς συναδέλφους τους, ενώ στις 2 Αυγούστου θα εγκατασταθούν στην Τρίπολη και 24 πυροσβέστες από την Φινλανδία. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οι Νορβηγοί και οι Φινλανδοί θα αλλάξουν μία φορά βάρδια , καθώς θα αντικατασταθούν από 14 και 24 συναδέλφους τους αντίστοιχα.
PHOTO GALLERY
Υποδοχή πυροσβεστών από τη Ρουμανία.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) ξεκίνησε φέτος και υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Για πρώτη φορά η χώρα θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από 6 ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να συνδράμουν στην πυροπροστασία της Ελλάδας και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Επιπλέον μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα για πιο άμεση παρέμβαση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των πυρκαγιών χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά των δυνάμεων.
«Η εγκατάσταση Ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειρίας και πυροσβεστικών τακτικών, ενισχύοντας ταυτόχρονα το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών οι οποίοι βρίσκονται από το πρώτο λεπτό στο πεδίο, μαχόμενοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος της Πατρίδας μας. Στην εικοσάχρονη ιστορία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς έως τώρα ενισχύθηκε 16 φορές ενώ προσέφερε την βοήθεια της στους Ευρωπαίους συμπολίτες μας 45. Στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης απαντάμε με συνεργασία και αλληλεγγύη των χωρών της Ευρώπης», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιπυραγός και συντονιστής Ελλήνων Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών, Βασίλης Μπίκας.
Η προετοιμασία των ευρωπαίων πυροσβεστών ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα καθώς 9 άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Φινλανδίας συμμετείχαν σε δια ζώσης εκπαίδευση που ανέλαβαν έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ 4 άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Γερμανίας της Νορβηγίας παρακολούθησαν την εκπαίδευση διαδικτυακά. Οι επικεφαλής των αποστολών ενημερώθηκαν για το σύστημα οργάνωσης και ανταπόκρισης του Πυροσβεστικού Σώματος στις δασικές πυρκαγιές με σκοπό την εξοικείωσή τους και την προσαρμογή τους στο ελληνικό πυροσβεστικό περιβάλλον, ενώ επισκέφθηκαν και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στην Μαγούλα Αττικής, σε εικονικό συμβάν για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς στην Αττική, κατά τη διάρκεια του οποίου συνεπιχείρησαν μία ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) καθώς και πεζοπόρο τμήμα από την νεοσύστατη Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), της Αττικής. Στην επίδειξη έλαβε μέρος και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Αgusta Bell, το οποίο πραγματοποίησε ρίψεις νερού, προς ενίσχυση του έργου των επίγειων δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας υποδέχθηκε τους 28 Ρουμάνους πυροσβέστες. Όλοι τους έφτασαν από χθες οδικώς στην Αθήνα μαζί με τα δικά τους οχήματα και θα βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι τις 31 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες θα αλλάξουν μία φορά βάρδια καθώς στις 15 Ιουλίου θα τους αντικαταστήσουν 28 άλλοι συνάδελφοι τους από την Ρουμανία.
Ο κ. Στυλιανίδης αφού τους ευχαρίστησε προσωπικά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εξέφρασε και τις ευχαριστίες του προς τον επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ρουμανίας, υφυπουργό Δρ. Raed Arafat, για την εξαρχής υποστήριξή του στο πρόγραμμα. «Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για την πατρίδα μας για να βοηθήσετε και να αποδείξετε στην πράξη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά είναι κάτι συγκεκριμένο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης.
«Θέλουμε να νιώθετε ότι ήρθατε εδώ, βρήκατε μια νέα οικογένεια και θα τύχετε της καλύτερης υποδοχής».
Όπως είπε, το πρόγραμμα προεγκατάστασης ήταν ένα πρόγραμμα που συζητήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. «Ήταν ελληνική πρόταση. Η Ρουμανία το έκανε αποδεκτό από την πρώτη στιγμή γιατί κατάλαβε την εξαιρετική του σημασία για να υπάρχει αυτή η πραγματική αλληλεγγύη στην πράξη του πεδίου μεταξύ των Ευρωπαίων. Για εμάς τους δικούς μας πυροσβέστες αυτή η πράξη αλληλεγγύης στα ελληνικά χώματα σημαίνει πολλά. Σημαίνει ότι μπορείτε να ανταλλάξετε γνώσεις και εμπειρίες , μπορείτε να μάθετε από την εμπειρία των δικών μας πυροσβεστών, που είναι εξαιρετική, και μπορείτε κι εσείς να συνεισφέρετε από τις δικές σας εμπειρίες», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Θέλουμε να νιώθετε ότι ήρθατε εδώ βρήκατε μία νέα οικογένεια και θα τύχετε της καλύτερης υποδοχής αλλά και σε ό,τι χρειαστείτε θα είμαστε δίπλα σας. Έχετε νιώσει κάποιοι από εσάς την ανταπόδοση από τους Έλληνες. Ο Έλληνας είναι άνθρωπος που εκφράζει την ευγνωμοσύνη του με άμεσο τρόπο όταν κάποιος τον βοηθάει στη δύσκολη στιγμή και να είστε σίγουροι ότι και φέτος αν συμβούν γεγονότα θα είμαστε όλοι μαζί επί του πεδίου. Για ό,τι δύσκολο θα παλέψετε με τους δικούς μας πυροσβέστες έτσι ώστε να σώσουμε ζωές να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, σε περιουσίες αλλά και γενικά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου