ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Αντιδρά ο Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης στη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την αναστολή της παραβατικότητας στα σχολεία με την ονομασία "Polifimos" - Τι προτείνουν

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Αντιδρά ο Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης στη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την αναστολή της παραβατικότητας στα σχολεία με την ονομασία "Polifimos" - Τι προτείνουν



Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης  Συλλόγων  Γονέων & Κηδεμόνων του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης στην πρωτοβουλία της διοίκησης Κωνσταντάτου για το  μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την τοποθέτηση διαδικτυακής πλατφόρμας για την αναστολή της παραβατικότητας στα σχολεία με την ονομασία «Polifimos». Το μνημόνιο αυτό  υπογράφηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και της εταιρείας S.I.B.A. SOFT.

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης αναλύει με ανάρτησή του στην σελίδα του στο facebook τους λόγους που διαφωνεί με την αυτή την πρωτοβουλία και κυρίως με το γεγονός πως ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κωνσταντάτος προχώρησε σε αυτή την ενέργεια χωρίς καν να πάριε τις απόψεις τους ως όφειλε. 

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την τοποθέτησή τους για να καταλάβετε πως δεν αντιδρούν για να αντιδρούν έχουν επίγνωση ως γονείς του προβλήματος αλλά δεν συμφωνούν για ουσιαστικούς λόγους με ένα μνημόνιο που δεν θα συνεισφέρει και πολλά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παραβατικότητας στα σχολεία. 

Θέμα: Απόψεις για την δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την αναστολή της παραβατικότητας στα σχολεία με την ονομασία «Polifimos»

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την «πρωτοποριακή εφαρμογή» που ξεκινάει πιλοτικά από το Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης "Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την τοποθέτηση διαδικτυακής πλατφόρμας για την αναστολή της παραβατικότητας στα σχολεία με την ονομασία «Polifimos», που υπογράφηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και της εταιρείας S.I.B.A. SOFT." 

Ο Δήμος είναι σαφώς, ο πιο κοντινός φορέας της κοινωνίας και για αυτό έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των ειδικών για την καταπολέμηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Το εγχείρημα αυτό, που εξυφάνθηκε μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υλοποιείται πιλοτικά από το Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, μας βρίσκει αντίθετους για τους εξής λόγους: 

1. Παρακάμπτει όλες τις ιεραρχικά θεσμοθετημένες εκπαιδευτικές διαδικασίες αρμοδιότητας φορέων εκπαίδευσης, όπως Διευθύνσεις σχολείων, συλλόγους διδασκόντων των σχολείων, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας 

2. Προτρέπει τους γονείς στην καταστολή αντί της πρόληψης της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. 

3. Βάζει τους συλλόγους γονέων να διεκπεραιώνουν τις καταγγελίες των γονέων, ενώ δεν έχουν κάποιο σχετικό θεσμικό ρόλο

4. Υπεκφεύγει της παιδαγωγικής και επιστημονικής εγκυρότητας, αφού από πουθενά δεν προκύπτει σχετική έγκριση από Υπουργείο Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Συνήγορος του Παιδιού, Συνήγορος του Πολίτη, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και άλλες αρχές. 

5. Αποπροσανατολίζει τους γονείς που το παιδί τους, αντιμετωπίζει ενδεχομένως σοβαρό ζήτημα σχολικού εκφοβισμού, αφού τους παρεμποδίζει από το να συνεργάζονται άμεσα και ευθέως, πρωτίστως με την εκπαιδευτική κοινότητα και έπειτα με άλλους αρμόδιους φορείς. Για την ολοκλήρωση αυτής της πρωτοβουλίας δεν έχει ενημερωθεί, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου, αλλά ούτε και η εκπαιδευτική κοινότητα και καθώς δεν έχουμε συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση και διαβούλευση προκύπτουν σειρά ερωτημάτων: · Η Πιλοτική αυτή εφαρμογή είναι σε γνώση του Υπουργείου Παιδείας και των αρμόδιων υπηρεσιών του (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης); · 

Μήπως το Μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού θα έπρεπε να υπογραφεί με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας; Θεωρούμε εκτός ορίου αρμοδιότητας του Δήμου το να συνάπτει αντίστοιχες συνεργασίες για ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική λειτουργία των σχολείων και να θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τη μαθητική κοινότητα. · 

Έχει λειτουργήσει η πλατφόρμα σε κάποια άλλη χώρα με την ίδια λογική που προτείνεται από το Δήμο και ποια τα αποτελέσματά της ; · 

Με ποιο τρόπο θεωρείται ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών των σχολείων του Δήμου μας και εφαρμόζεται ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Κανονισμός προσωπικών δεδομένων; Η αύξηση της αστυνόμευσης στα σχολεία και η εντατικοποίηση των επιτηρήσεων είναι μέτρα που θεωρητικά συρρικνώνουν την αίσθηση της δημοκρατίας, δεν εστιάζουν στην κατανόηση των διαλυτικών κοινωνικών παραγόντων και πυροδοτούν νέες μορφές σύγκρουσης (Μαυρογιώργος, 1995). 

Η χρήση τέτοιων μέτρων, όπως και η εφαρμογή των προγραμμάτων που υιοθετούν τιμωρητικές πρακτικές, υποδεικνύεται μόνο σε πολύ σοβαρές παραβατικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον N. 4692/2020 ΦΕΚ 111/Α/12-6-2020 Αναβάθμιση του Σχολείου του Υπουργείου Παιδείας στο άρθρο 38 αναφέρεται ότι "Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής παρεμβαίνει, καθοδηγεί και ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά, η διαχείριση κρίσεων και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, μαθησιακές δυσκολίες, συμπερίληψη....." & στο άρθρο 39 γίνεται εκτενή αναφορά στη "Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού". 

Η αύξηση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και σχολικής βίας καθιστούν σαφή την αναγκαιότητα λήψης, ΑΜΕΣΩΝ προληπτικών, κυρίως, μέτρων από την πολιτεία για την ανάσχεση του φαινομένου. 

Φυσικά, τέτοια μέτρα δεν μπορούν, παρά να είναι αποτέλεσμα συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να υπάρξουν οι αναγκαίες συνέργειες. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία αφορά πρωτίστως τους λειτουργούς της εκπαίδευσης, τους γονείς και τους μαθητές. 

Η μεταξύ τους συνεργασία είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου. Λογικές αστυνόμευσης δεν ενδείκνυνται, ούτε είναι παραγωγικές παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Ως Ένωση Γονέων Ελληνικού Αργυρούπολης προτείνουμε ένα πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού που θα : Δίνει έμφαση στην πρόληψη. Πρέπει να πραγματοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας. 

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης


ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Ως τοπικό ΜΜΕ φυσικά και δεν βλέπουμε πως μπορεί η πλατφόρμα "Polifimos" να εξαλείψει ή να περιορίσει τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Δεν έχει κανένα νόημα και δεν αποτελεί μέσο πρόληψης ο έλεγχος μιας καταγγελίας. 

Οι δικές μας θέσεις είναι πιο "ακραίες" και έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση καμερών σε όλους τους χώρους διδασκαλίας,  αλλά και στα προαύλια των σχολείων , αφού η σχολική βία και οι κακοποιητικές συμπεριφορές  δεν αφορούν μόνο τους μαθητές αλλά επεκτείνονται  και σε ένα μη ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ εκπαιδευτικό προσωπικό , που για εμάς αποτελεί και το βασικό πρόβλημα της ελλιπούς Παιδείας που παρέχουν τα δημόσια σχολεία. 

Σε κάθε περίπτωση κάθε πολίτης έχει τις δικές του απόψεις και μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και για την πρωτοβουλία αυτή της διοίκησης του κ. Κωνσταντάτου αλλά και για την αντίδραση και τις προτάσεις της Ένωσης  Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: