ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ για να μαθαίνετε όσα όλοι οι άλλοι σας κρύβουν....: Αντίσταση στον κατακτητή για να έρθει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και όχι να καταντήσουμε ΣΟΒΙΕΤΙΑ - Ιστορικό ντοκουμέντο το πρώτο φύλλο της αντιστασιακής εφημερίδας "Η ΓΚΙΩΝΑ"

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Αντίσταση στον κατακτητή για να έρθει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και όχι να καταντήσουμε ΣΟΒΙΕΤΙΑ - Ιστορικό ντοκουμέντο το πρώτο φύλλο της αντιστασιακής εφημερίδας "Η ΓΚΙΩΝΑ"


Το πρώτο φύλλο της αντιστασιακής εφημερίδας «Η ΓΚΙΩΝΑ» ,επίσημο όργανο του αντάρτικου 5/42 Σ.Ε. του Συντ/ρχου Δημητρίου Ψαρρού.
( Γράφει ο: Ευθύμιος Χαρ. Ταλάντης
Πρόεδρος του "Συνδέσμου Απογόνων Πολεμιστών & Φίλων 5/42 Σ.Ε". )
Με έκδηλη συγκινησιακή φόρτιση για την ενδεχόμενη μελλοντική απήχηση του αντιστασιακού αγώνα του 5/42 Σ.Ε. στις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων, ξεκινά το κύριο άρθρο στο πρώτο φύλλο της η εφημερίδα «Η ΓΚΙΩΝΑ».
Ένα σπάνιο αρχειακό ντοκουμέντο που έρχεται στο φώς της δημοσιότητας με την παραχώρηση στον γράφοντα (από τον φίλτατο συλλέκτη κ. Αντώνιο Μόσχο) για παρουσίαση και σχολιασμό του πρώτου φύλλου της εφημερίδας που εξέδιδε το αντάρτικο 5/42 Σ.Ε. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι την ίδια εποχή εκδίδονταν από τους νεολαίους του 5/42 Σ.Ε. και η εφημερίδα «Χαραυγή».
Ένα φύλλο της οποίας μας παραχώρησε ευχαρίστως ο αγαπητός Αντώνιος Μόσχος, ο οποίος με πολύ προσωπικό κόπο και έξοδα, αλλά και αρκετό μεράκι, ίδρυσε το 2019 το ιδιωτικό «Ιστορικό Μουσείο – Καφενείο Άμφισσας (Ευάγγελος Α. Μόσχος)», όπου με τις άοκνες προσπάθειές του σε κοστοβόρο επιχείρημα, είναι από τους ελάχιστους εκείνους παθιασμένους λάτρεις της συλλογής, φύλαξης και προβολής των τεκμηρίων της ιστορίας μας. Και από τη θέση αυτή τον ευχαριστούμε θερμά για την μέχρι τώρα συνεργασία του με τον Σύνδεσμό μας. 

Η εφημερίδα «Η ΓΚΙΩΝΑ» της εποχής του αντάρτικου εθνικού αγώνα του 5/42 Σ.Ε. κατά των κατακτητών, ήταν μία τετρασέλιδη (2 φύλλα) έκδοση, διαστάσεων 35x25 Cm, με στοιχεία τυπογραφείου και άρθρα κατανεμημένα σε τρίστηλα, που σκοπό είχε την ενημέρωση και την τόνωση του ηθικού του λαού της σκλαβωμένης πατρίδας μας. 

Στο κέντρο της κεφαλίδας στην πρώτη σελίδα, είναι τυπωμένο με μεγάλα και χοντρά γράμματα το όνομα της εφημερίδας: «Η ΓΚΙΩΝΑ», και ακριβώς από κάτω μας ενημερώνει πως είναι «ΟΡΓΑΝΟΝ ΤΟΥ 5/42 ΣΥΝ/ΤΟΣ ΕΥΖΩΝΩΝ». Στα αριστερά της κεφαλίδας, εντός πλαισίου, η ημερομηνία σε τρεις σειρές «Νοέμβριος – 20 – 1943», και δεξιά, επίσης εντός πλαισίου «Αριθ. Φύλλου 1 –Τιμή φύλλου Δραχ. 1000». 

Κάτω ακριβώς και εντός πλαισίου καθ’ όλο το μήκος της κεφαλίδας, τυπωμένο με κεφαλαία γράμματα το σύνθημα «ΚΑΘΕ ΚΟΡΦΗ ΚΑΙ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΚΑΘΕ ΚΛΑΡΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ» παρμένο από το παλιό γνωστό κλέφτικο δημοτικό τραγούδι «Ο Όλυμπος και ο Κίσαβος».

Στην αποκάτω σειρά, η εφημερίδα μας αποκαλύπτει πως: «ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ».

Εύλογη η απόκρυψη λοιπών στοιχείων εν μέσω κατοχής, για το παράνομο τυπογραφείο που πραγματοποιήθηκε η σύνθεση και η εκτύπωση του φύλλου της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: