ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ποσοστό Ανακύκλωσης; Αυξάνεται ή μειώνεται στο Δήμο Ηλιούπολης;

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ποσοστό Ανακύκλωσης; Αυξάνεται ή μειώνεται στο Δήμο Ηλιούπολης;




Του Θάνου Κατσώνη, Ειδικού Συνεργάτη Δημάρχου Ηλιούπολης 2019-2022


Διαβάσαμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Αργύρη Δεμερτζή στο «Ecopress.gr», είδαμε και τις ερμηνείες παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με ιαχές ενθουσιασμού για τις «κακές επιδόσεις» του Δήμου Ηλιούπολης, φυσικά και τα δηλητηριώδη σχόλια των «ειδικών επί παντός επιστητού» της πόλης μας…Το άρθρο ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για “τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα του πρώτου 4μήνου 2023“, και εμείς συμπληρώνουμε, “που αφορούν όχι στη συνολική επίδοση της «Διαλογής στην Πηγή», που αποτελεί το σύνηθες κριτήριο με το οποίο παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης η επίδοση των Δήμων, αλλά από την «ΔσΠ- Καθαρή Ανάκτηση» σε ανακυκλώσιμα απορρίμματα από Χαρτί, Πλαστικό, Μέταλλο, Γυαλί, Βιοαπόβλητα κουζίνας και Πρασινοκλαδέματα“.

Φυσικά αυτά αποτελούν «λεπτομέρειες» για όσους έχουν ανάγκη απλά από κάποια «στοιχεία» για να «δέσουν» προεκλογικές αρνητικές εκτιμήσεις για το Δήμο Ηλιούπολης.

Πάντως, δόθηκε η αφορμή σε αντιπολιτευόμενους κύκλους, να βγάλουν κάποια αβάσιμα συμπεράσματα, συγκρίνοντας το 2% του Α’ 4μήνου 2023 της «ΔσΠ-Καθαρή Ανάκτηση» με τα ανακοινωμένα ποσοστά «ΔσΠ-Συνολικά», που ήταν 8,1% για όλο το 2022, για να γίνει λόγος για «αποτυχία» της ανακύκλωσης στην Ηλιούπολη, για «αδιαφορία» της δημοτικής αρχής, που «κοιμάται», έχει «παραιτηθεί» και άλλα παρόμοια.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι Δήμοι έχουν ξεφύγει και μας «βγάζουν τα μάτια» με τις επιδόσεις τους, ενώ οι υπόλοιποι, η μεγάλη μάζα, οι 50 από τους 66 της Περιφέρειας Αττικής (μεταξύ αυτών και ο δικός μας) είναι εκτός γενικού στόχου, κάτω και από το …ψυχολογικό όριο του 10%.

Η προηγούμενη διοίκηση πρόβαλε προεκλογικά το 2019 ότι αύξησε σε 9 χρόνια κατά 60% την ανακύκλωση, δηλαδή από 2,8 την πήγε στο 4,3%!!!

Στην τρέχουσα 4ετία της διοίκησης Χατζηδάκη, το 4,3% έγινε 8,1%, αλλά κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να επιτευχθεί ένα αξιόλογο ποσοστό συνολικής ανακύκλωσης.

Στο Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης «recycleattica.gr», μπορεί ο καθένας μας να αξιολογήσει την κατάσταση της ανακύκλωσης στους Δήμους της Αττικής, κάνοντας σύγκριση μεταξύ ομοειδών κατηγοριών ποσοστών ανακύκλωσης.

Το θέμα της Ανακύκλωσης είναι πολύπλοκο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, που στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε με κείμενά μας να αναλύσουμε και όσοι επιθυμούν να διοικήσουν το Δήμο Ηλιούπολης θα πρέπει να ασχοληθούν πιο βαθιά με τα ζητήματα αυτά και – γιατί όχι – να αξιολογήσουν και να κρίνουν τα επιχειρήματά μας.

Ελπίζουμε ότι το κείμενό μας αυτό θα προβληματίσει και θα συμβάλλει σε μια δημόσια συζήτηση, όχι επιδερμική, όχι με όρους προεκλογικής φρασεολογίας ή επικοινωνιακής απαξίωσης της προσπάθειας που κάνει διοίκηση και υπηρεσία καθαριότητας, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, τοποθετώντας στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάπτυξη της Ανακύκλωσης και του τρόπου που αυτή μπορεί να επιτευχθεί.

Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: