ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Τιμώντας όσους βοήθησαν την χώρα μας για να ορθοποδήσει μετά τον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας ο κος Παναγιώτης Πάσχος

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Τιμώντας όσους βοήθησαν την χώρα μας για να ορθοποδήσει μετά τον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας ο κος Παναγιώτης Πάσχος



Φωτογραφία κάτω από το άγαλμα του αείμνηστου Προέδρου της Αμερικής Χάρι Τρούμαν έβγαλε ο συνδημότης μας κος Παναγιώτης Πάσχος τιμώντας την Ελληνοαμερικανική Φιλία , και όσα έχει προσφέρει στην χώρα μας μέσω κυρίως της οικονομικής βοήθειας που μας έχουν παράσχει οι ΗΠΑ κατά καιρούς. 

Οι άριστες σχέσεις των δύο κρατών τα τελευταία 50 χρόνια δοκιμάζονται κάθε φορά που ανιστόρητα στελέχη κυρίως της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ αλλά και της άκρας δεξιάς καταλογίζουν στις ΗΠΑ πράξεις και ενέργειες που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. 

Για όσους δεν αρέσκονται σε ΜΥΘΟΥΣ και δεν έχουν ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ επιζήμιες για την πατρίδα μας υπενθυμίζουμε τι ήταν το Δόγμα Τρούμαν, και πόσο αυτό βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,. 



Το Δόγμα Τρούμαν ήταν η πολιτική που διατύπωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν στην ομιλία που εκφώνησε  στις 12 Μαρτίου 1947, δηλώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν την Ελλάδα και την Τουρκία οικονομικά και στρατιωτικά για να αποτρέψει την πτώση τους στη Σοβιετική σφαίρα. Οι ιστορικοί συχνά τη θεωρούν ως την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, και την έναρξη της πολιτικής της "Συγκράτησης" ("Containment"), δηλαδή της ανάσχεσης της Σοβιετικής επέκτασης.

Ο Πρόεδρος Τρούμαν ανέφερε στο Κογκρέσο πως το Δόγμα ήταν "η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για να υποστηρίξουν τους ελεύθερους λαούς που αντιστέκονται στην προσπάθεια υποδούλωσή τους από ένοπλες μειονότητες ή από εξωτερικές πιέσεις". Ο Τρούμαν αιτιολόγησε, επειδή αυτά τα "ολοκληρωτικά καθεστώτα" εξανάγκαζαν "τους ελεύθερους ανθρώπους", αντιπροσώπευαν μια απειλή στη διεθνή ειρήνη και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τρούμαν έκανε αυτή την έκκληση στη κορύφωση της κρίσης του Ελληνικού Εμφύλιου Πολέμου. Υποστήριξε πως αν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν λάμβαναν τη βοήθεια που χρειάζονταν επειγόντως, μοιραία θα έπεφταν στον Κομμουνισμό με σοβαρές συνέπειες στην περιοχή. Επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν ιστορικοί αντίπαλοι, ήταν απαραίτητο να βοηθηθούν και οι δύο εξίσου, παρ' όλο που η απειλή στην Ελλάδα ήταν περισσότερο άμεση.



Για χρόνια η Μεγάλη Βρετανία υποστήριζε την Ελλάδα, αλλά τώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και αναγκάστηκε να μειώσει δραστικά την εμπλοκή της. Τον Φεβρουάριο του 1947, η Βρετανία ζήτησε επισήμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν τη θέση της στην υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης.

Η πολιτική αυτή κέρδισε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων που έλεγχαν το Κογκρέσο, και περιλάμβανε την αποστολή $400 εκατομμυρίων σε Αμερικανικά λεφτά, αλλά όχι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν να τερματιστεί η Κομμουνιστική απειλή, και το 1952 και οι δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) μπήκαν στο NATO, μια στρατιωτική συμμαχία που εγγυόταν την προστασία τους.

Το Δόγμα εκτάθηκε ανεπίσημα για να γίνει η βάση της Αμερικανικής πολιτικής στον Ψυχρό Πόλεμο σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Μετατόπισε την Αμερικανική εξωτερική πολιτική προς τη Σοβιετική Ένωση από την détente (μια χαλάρωση της έντασης) σε μια πολιτική ανάσχεσης της Σοβιετικής επέκτασης, όπως υποστήριζε ο διπλωμάτης Τζορτζ Κένναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: