ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Με την μνήμη του κτήτορος του ναού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου του Α΄ εκκίνηση ερανικής πρωτοβουλίας υπέρ του ναού

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Με την μνήμη του κτήτορος του ναού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου του Α΄ εκκίνηση ερανικής πρωτοβουλίας υπέρ του ναού


Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στο ναό της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, θυμηθήκαμε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Α΄, στις μέρες της αρχιερατείας του οποίου, ξεκίνησε η παρουσία του ναού και της εκκλησιαστικής κοινότητας στην περιοχή, η οποία έμελλε να δώσει και το όνομα της αγίας Μαρίνης την συνοικία αυτή της Ηλιούπολης.






Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1938, όταν ο σπουδαίος αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄ εξεμέτρησε το ζην. Προηγουμένως με την ευλογία του, ξεκίνησε το 1935 η ανοικοδόμηση του παραπήγματος του πρώτου από τους τέσσερις ναούς που υπήρξαν στην ιστορία της ενορίας.



 Ετησίως η κοινότητα της αγίας Μαρίνης μνημονεύει την Κυριακή πριν από την επέτειο της κοιμήσεώς τους, τους κατά το παρελθόν ποιμενάρχες της. Οπότε την αυτή ημέρα μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄ μνημονεύθηκε και ο αρχιεπίσκοπος των 12 ημερών, Ιάκωβος ο οποίος εκοιμήθη στις 25 Οκτωβρίου του 1984



Μαζί τους, έγινε μνημόσυνο και για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα που έπεσε στο χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου στις 28 Οκτωβρίου του 2018 χτυπημένος από σφαίρα, των όσων ενοχλούνταν από τον ελληνοπρεπή βίο του και δύο ακόμα κεκοιμημένων αδελφών του Κωνσταντίνου και του Ευσταθίου.




Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων, ο οποίος χοροστάτησε στον όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους του ναού αρχιμανδρίτες Ευσέβιο Μεάντζια και Σεραφείμ Δημητρίου καθώς και τον διάκονό του, Παναγιώτη Καζαμία. Κηρύττοντας προηγουμένως ο αρχιερεύς ομίλησε περί εργασίας, αφορμώμενος από την Ευαγγελική περικοπή της ιστορίας συνάντησης του Χριστού με τους Γαδαρινούς.

Ο Ιεράρχης ευχαρίστησε τους κληρικούς της ενορίας και αντευχήθηκε στους πιστούς να έχουν έτη πολλά και ευλογημένα.

Προηγουμένως ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, κατά τις ανακοινώσεις της εβδομάδας, πληροφόρησε τους ενορίτες για την προσπάθεια που ξεκίνησε από την παρελθούσα Τετάρτη για την εξεύρεση του χρηματικού ποσού των 250.000,00 ευρώ ώστε να αποκτήσει η εκκλησιαστική κοινότητα το παρακείμενο του ναού ακίνητο και αυτό να μην οικοδομηθεί εις βάρος της αισθητικής, αλλά και του βιοκλίματος του ναού. Ο π. Σεραφείμ παρακάλεσε τους ενορίτες να αναφερθούν στο Θεό με θερμή προσευχή για την ευόδωση της προσπάθειας.


Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.




Δεν υπάρχουν σχόλια: