ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Τι γίνεται στα ιδιωτικά κανάλια - Οι απολύσεις στον ΣΚΑΪ και πως θα επηρεάσει τις εκλογές

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Τι γίνεται στα ιδιωτικά κανάλια - Οι απολύσεις στον ΣΚΑΪ και πως θα επηρεάσει τις εκλογές

Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες άρχισαν όλοι να φωνάζουν για ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ και προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει έλεγχο στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Αντέχει λέγανε η αγορά πολλά ΜΜΕ και δεν πέφτει λόγος σε καμία κυβέρνηση να καθορίσει τον αριθμό αδειών.
Τελικά ο νόμος έπεσε με δικαστική απόφαση και οι άδειες έγιναν 7 πανελλαδικής εμβέλειας όμως ακόμα είναι ορφανές 2. Πανελλαδική πήραν τελικά ο ΑΝΤ1 Κυριακού, ΣΚΑΪ Αλαφούζους, ΟPEN Σαββίδης, STAR Βαρδινογιάννης, και ALPHA Κοντομηνάς. Το ότι λειτουργούν ακόμα τα διάφορα περιφερειακά κανάλια είναι κάτι που όσοι εργαζόμαστε στην ελεύθερη αγορά το γνωρίζουμε πως ακριβώς γίνεται. Στο kontra π,χ που είχα την ατυχία να συνεργαστώ για πέντε μήνες δουλεύεις και σου καταβάλλουν τα μισά χρήματα από όσα έχεις συμφωνήσει με απόδειξη δαπάνης (χωρίς δηλαδή να καταβάλλει ο σταθμός ασφαλιστικές εισφορές και φυσικά δώρα και επιδόματα αδείας είναι άγνωστες λέξεις για τους εργαζόμενους). Όταν φύγεις τελικά σου χρωστάνε ένα σωρό χρήματα τα οποία και δεν θα καταβάλλουν εάν δεν κινηθείς δικαστικά. Η ΕΣΗΕΑ εάν και γνωρίζει αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα δεν ασχολείται όπως κάνει τώρα στην περίπτωση του Γιάννη Αλαφούζου. Άλλωστε οι Κουρήδες έχουν φεσώσει πολλούς συναδέλφους στο ALTER για το οποίο τελικά τιμωρήθηκε ένας μπροστικός ο Γιαννίκος ο οποίος φυσικά και δεν έκανε ότι ήθελε στο σταθμό όπως αποφάσισε η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη.

Στην Ελλάδα λοιπόν που εκδότης μιας εφημερίδας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε χωρίς να καλείται να δηλώσει με τι χρήματα έγινε εκδότης ήρθε μετά από δεκαετίες μία κυβέρνηση να βάλει τάξη. Το γεγονός πως ήθελε να δημιουργήσει την δική της διαπλοκή στο χώρο δεν απαλλάσσει όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν αφήσει απροστάτευτους χιλιάδες εργαζομένους στα ΜΜΕ και είχαν κάνει πλούσιους ανθρώπους που σε κάθε ευνομούμενο δυτικό κράτος θα ήταν στη φυλακή για σωρεία κακουργημάτων. Έτσι είχαμε πλαστά και εικονικά τιμολόγια , γκρίζα διαφήμιση, μαύρα χρήματα για στήριξη κομμάτων ή μεμονωμένων υποψηφίων και καθόλου ενοίκιο για τις άδειες που κατείχαν για δεκαετίες πρόσωπα που είχαν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο σε πολλές περιπτώσεις. Στον οχετό αυτό ο δημοσιογράφος επιβίωνε μόνο εφόσον υπηρετούσε όχι την ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ και την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα κάθε μαφιόζου που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτης ενός ΜΜΕ. Είχαμε λοιπόν πολλούς εκβιαστές και μόνο ο μακαρίτης ο Μιχαλόπουλος πήγε τελικά μέσα επειδή εκβίασε επιχειρηματία και είχε την ατυχία να συλληφθεί η 17 Νοέμβρη την οποία και φυσικά δεν γνώριζε. Είχε πείσει όμως τον Λάτση πως δίνοντας του μεροκάματο θα τον προστάτευε και ο αφελής πλήρωνε!!!


Βέβαια καμία στεναχώρια δεν θα είχα για τον Λάτση αλλά το να δηλώνει ο Μιχαλόπουλος δημοσιογράφος ήταν για μένα το πρόβλημα. Η εφημερίδα του "Ελεύθερη Ώρα" ακόμα εκδίδεται από τον γιο του που δεν έχει απασχολήσει για εκβιασμούς παρά μόνο για τα ψεκασμένα πρωτοσέλιδα που απευθύνονται σε αναγνώστες χαμηλής νοημοσύνης. Τον "μαγικό" αυτό κόσμο που όλοι όσοι τον ζήσαμε από μέσα γνωρίζαμε τι συμβαίνει ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ να βάλουν σε τάξη. Όμως η δική τους έννοια ήταν πρωτίστως όχι να πάρουν αυτά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από κάθε τηλεοπτική άδεια αλλά να ελέγχουν τα μαγαζιά αυτά. Έτσι είδαμε έναν λαθρέμπορο τσιγάρων να γίνεται ιδιοκτήτης του Open και πολλούς εξαίρετους συναδέλφους να τον υπηρετούν όπως παλιότερα υπηρετούσαν άλλα αφεντικά.

Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πως μέσα στην οικονομική κρίση ο κλάδος με την μεγαλύτερη ανεργία της τάξεως του 80% ήταν αυτός των δημοσιογράφων και μιλάμε για τα μέλη της ΕΣΗΕΑ γιατί στο σύνολο η ανεργία για τα τέσσερα πρώτα χρόνια της κρίσης ήταν απόλυτη. Πολλά ΜΜΕ έκλεισαν και θα συνεχίσουν να κλείνουν γιατί απλούστατα η αγορά δεν τα αντέχει.  Εκτός και εάν στο μέλλον έχουμε μισθούς των 300- 500 ευρώ σε συναδέλφους που έχουν 20 και 30 χρόνια προϋπηρεσία . Γιατί όταν πας για δουλειά με δύο δεκαετίες στην πλάτη και παίρνεις 500 ευρώ μισθό τότε μάλλον χρεοκοπήσαμε ως κλάδος. 

Οι 12 απολύσεις δημοσιογράφων που έγιναν χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σίγουρα δεν θα είναι οι τελευταίες. Όμως θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις προσεχείς εκλογές. Θα σας το κάνω λιανά για να το καταλάβουν και τα μικρά παιδιά. Όλο και περισσότερο τις μέρες της κρίσης περνάει στους πολίτες το αίσθημα της ΣΙΓΟΥΡΙΑΣ και της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ που παρέχει το να εργάζεται κάποιος στον Δημόσιο Τομέα. Όταν λοιπόν η ΝΔ μιλάει για τον ιδιωτικό τομέα και πως αυτός πρέπει να βοηθηθεί από την επόμενη κυβέρνηση ο νους των περισσοτέρων πάει και σε ιδιώτες που ενώ πλουτίζουν δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ αύξηση σε όσους εργάζονται για την επιχείρησή τους. Άλλωστε ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα και οι Έλληνες επιχειρηματίες και κυρίως οι εφοπλιστές είναι γνωστοί σε όλον τον κόσμο για τον τρόπο που αμείβουν τους εργαζομένους τους. Ουδείς Έλληνας στο εξωτερικό δεν θέλει να έχει Έλληνα αφεντικό!! Το γνωρίζουν ακόμα και όσοι είχαν την τύχη να δουλεύουν σε εποχές που τα αφεντικά έδιναν μισθούς γιατί δεν πλήρωναν ΚΑΝΕΝΑΝ φόρο. Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες ήθελαν την επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή γιατί άλλωστε στο εξωτερικό δεν έχουν καμία δραστηριότητα που θα μπορούσε να τους δημιουργήσει πρόβλημα αυτή η μετάβαση. Για δεκαετίες μάζευαν χιλιάδες δραχμές και μετέπειτα ευρώ έχοντας μονοπώλια που τους παρείχαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ με το αζημίωτο. Ο ένας βοηθούσε τον άλλο και έτσι η χώρα χρεοκόπησε και θα χρεοκοπήσει και πάλι.

Επιχειρηματίες που δεν είχαν σχέση με δημόσιο χρήμα βρέθηκαν στο περιθώριο και ακόμα και σήμερα δεν είναι μέσα στα πράγματα. Βλέποντας λοιπόν αυτές τις αισχρές καταστάσεις πολλοί θα αναρωτηθούν πως μία θέση στο δημόσιο είναι προτιμότερη και σαφέστατα καλύτερη για αυτούς και τις οικογένειές τους. Άρα ενώ βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά σε τίποτα θα σκεφτούν το δικό τους συμφέρον ιδίως εάν έχουν καμία εξάμηνη ή οχτάμηνη σύμβαση σε κάποιο δημόσιο φορέα. Επίσης τα εκατομμύρια των συνταξιούχων θα εκτιμήσουν πως δεν έγινε η προγραμματισμένη περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του έτους. Εάν είναι σωστή η σκέψη τους δεν είναι ανάγκη να σας το απαντήσω.

Πάντως όποιοι θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ποσοστό κάτω από 25% πλανώνται πλάνην οικτρά. Για την ιστορία και επειδή το θέμα με τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ θα έχει εξέλιξη  θα σας αναφέρω τα 12 ονόματα συναδέλφων που απέλυσε χθες ο σταθμός: 
Ιουλία Βελισσαράτου, Κλειώ Νικολάου, Μαρία Δουρουδή, Βίκυ Κατεχάκη, Βασίλη Τάνη, Μαρία Καραγιώργου, Κατερίνα Μπακογιάννη, Σταύρος Σαμουηλίδης, Σοφία Τσίπα, Σταύρος Οικονομόπουλος, Ζωή Κατζαγιαννάκη και Μαρία Φαρμακιώτη.

Να τονίσω πως παρακολουθώ φανατικά την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ακούω καθημερινά το ραδιόφωνο του κ. Αλαφούζου αφού ξεκίνησα από αυτό το σταθμό την επαγγελματική μου πορεία το μακρινό 1997!!!

Ελπίζω η διοίκηση να σκεφτεί πως ο σταθμός έχει γίνει συνώνυμο της ενημέρωσης και να αντιληφθεί πως με τα reality δεν θα επιβιώσει. Είναι όμως ένα ακόμα δείγμα της διοίκησης που μετά την γενική απαξία στην οποία έχει περιέλθει η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού επί διοίκησης Γιάννη Αλαφούζου προχωράει στο να απαξιώσει και το δημιούργημα του πατέρα του Αριστείδη που εάν ζούσε δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Άλλες εποχές άλλοι άνθρωποι θα πείτε........

Σ.Μ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: