ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : ΣΜΑ Ηλιούπολης: Η μπάλα στην προεκλογική κερκίδα για άλλο ένα διαχρονικό έγκλημα στον Υμηττό.

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

ΣΜΑ Ηλιούπολης: Η μπάλα στην προεκλογική κερκίδα για άλλο ένα διαχρονικό έγκλημα στον Υμηττό.


Το παρακάτω κείμενο είναι από την ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ  και υπογράφεται από τον κ. Θοδωρή Χορόζογλου ( τον οποίο δεν γνωρίζουμε για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις) το κείμενο περιέχει ΑΛΗΘΕΙΕΣ τις οποίες εμείς δεν θα αποκρύπταμε και πάνω στα θέματα που θέτει θα θέλαμε να τοποθετηθούν οι επικεφαλής ΟΛΩΝ των δημοτικών παρατάξεων. Είναι το ΣΜΑ αναγκαίο κακό; Πρέπει να φύγει ή  να  μείνει; Και βέβαια εάν φύγει όπως ζητάνε π.χ για το ΚΥΤ Υμηττού που θα πάει; Ωραίο το άρθρο διαβάστε το αφού δεν θέλησαν  εκεί στην ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ να λαϊκίσουν αλλά να σας παρουσιάσουν ένα διαχρονικό πρόβλημα. Πότε ξεκίνησε και ποιος δήμαρχος χρησιμοποίησε πρώτος ως σκουπιδότοπο μέρος του Υμηττού πάνω από την πόλη μας εάν χρειαστεί θα παίξουμε προεκλογικά. Τέλος επειδή όταν φτιάχτηκε στο ΣΜΑ πέρασε από δημοτικό συμβούλιο και επειδή στον χώρο του γκαράζ δεν θα είχαν ούτε γραφεία οι εκεί εργαζόμενοι εάν δεν "παρανομούσε" ο τότε δήμαρχος κ. Γιάννης Αναγνώστου τότε ... Διαβάστε το παρακάτω κείμενο της ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ αξίζει για να έχετε εικόνα για εκεί πάνω. 


Αυτή είναι μία από σειρά φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στο χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ηλιούπολης τον Ιούλιο του 2021. Δηλαδή 2 χρόνια πριν γίνει ο σχετικός ντόρος για τη «παράνομη χωματερή» της Ηλιούπολης. Η λήψη των φωτογραφιών έγινε στα πλαίσια επίσκεψής μας στο χώρο, για να διαπιστωθεί η κατάσταση που επικρατεί σε αυτή την πολύπαθη έκταση του Υμηττού.

Αυτές τις μέρες στις τοπικές ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει ένας τεχνητός προεκλογικός «σαματάς», καθώς μία από τις δημοτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές «ανέδειξε» την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Δήμος Ηλιούπολης να καθαρίσει την περιοχή. Όλα καλά μέχρι εδώ μάλλον... ή σχεδόν καλά. Διότι εδώ τίθεται ένα πολύ εύλογο ερώτημα: αν δεν διανύαμε προεκλογική περίοδο, θα είχε αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα με τον τρόπο που αναδείχθηκε;

Η ιστορία αυτή είχε και συνέχεια, καθώς η Δημοτική Αρχή έβγαλε ανακοίνωση ως απάντηση και άλλες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έσπευσαν να τρέξουν στο διαδικτυακό στίβο για το ποια ανέδειξε πρώτη το ζήτημα. Εσκεμμένα δεν αναφέρω τις παρατάξεις, διότι θεωρώ ότι η ουσία δεν βρίσκεται εκεί και αποπροσανατολίζει τη δημόσια συζήτηση. Κάπως έτσι, φτάσαμε μέχρι και σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ (άγνωστο-γνωστό το πως...) με μία επιδερμική προσέγγιση από ανίδεους για την περιοχή «ρεπόρτερς» και παντελή απουσία δημοσιογραφικής έρευνας για το ζήτημα.


Αφού λοιπόν ο στόχος επετεύχθη, προβλήθηκαν αυτοί που έπρεπε να προβληθούν και αφού μέσα από «αυθόρμητα» άρθρα και ρεπορτάζ παρακολουθήσαμε τον αγώνα του ποιος έβγαλε πρώτος το θέμα, θα προτείναμε να πάμε λίγο στην ουσία του θέματος:


Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) Ηλιούπολης: Ένα δημοτικό «έγκλημα» σε δασική έκταση του Υμηττού.

Προφανώς και η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο και για τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους:


Μπάζα δίπλα σε ξερόχορτα και θάμνους



Πετρελαιοκίνητο μηχάνημα εν λειτουργία δίπλα σε δασική έκταση



Γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος προς το Λαύριο μέσω δασικής έκτασης Υμηττού



Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης που συνορεύει με το ΣΜΑ


Ωστόσο η παρούσα Δημοτική Αρχή, όπως και οι προηγούμενες, έχουν και μία άλλη ευθύνη έναντι όλων μας που τις βαραίνει και για την οποία δεν ακούσαμε «κιχ»: Ποιες διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί ώστε να υπάρχει αυτή η εγκατάσταση στη Β' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού; Πόσο συμβατή είναι αυτού του είδους η χρήση γης με ένα οικοσύστημα; Τι δουλειά έχει στο βουνό ένα γκαράζ δημοτικών οχημάτων; Ποια ήταν και συνεχίζει να είναι η αντίληψή τους σε σχέση με τον Υμηττό;


Ο ΣΜΑ Ηλιούπολης και το γκαράζ δημοτικών οχημάτων λειτουργούν παράτυπα, σε δασική έκταση του Υμηττού, με τροπολογίες της Βουλής που επιτρέπουν την «προσωρινή» λειτουργία του. Αυτό προφανώς συμβαίνει και για τους ΣΜΑ άλλων Δήμων. Οι σκοποί λειτουργίας είναι αφενός η συγκέντρωση των απορριμμάτων του Δήμου και η μεταφορά τους από εκεί στο ΧΥΤΑ της Φυλής και αφετέρου η στάθμευση του δημοτικού «στόλου». Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, οι δημοτικές αρχές δεν κατάφεραν ή δεν ενδιαφέρθηκαν να επιλύσουν το θέμα οριστικά με εναλλακτική χωροθέτηση. Αντιθέτως, ο Δήμος Ηλιούπολης αιτείται εκ νέου 3ετή επέκταση λειτουργίας, χωρίς να υπάρχει έστω στα χαρτιά εναλλακτικό σχέδιο. Αναρωτιόμαστε πως διαχειρίζονται αυτά τα ζητήματα οι Δήμοι που δεν συνορεύουν με τον Υμηττό (πριν σπεύσει κάποιος να πει και που να το βάλουμε;)

Επίσης, δεν διαβάσαμε τίποτα για τους εργαζόμενους που βρίσκονται καθημερινά στο χώρο, εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη διπλανή εγκατάσταση του Κέντρου Υπερύψηλής Τάσης και που λειτουργεί παράνομα επί 20 χρόνια σε δασική έκταση του Υμηττού.


Δεν ακούσαμε, ούτε διαβάσαμε τίποτα για το αν πραγματικά μας χρειάζονται οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Διότι αν δεν είχαμε μία τριτοκοσμική διαχείριση των απορριμμάτων, ακολουθώντας τη διαδρομή τους δε θα καταλήγαμε στον απαράδεκτο ΧΥΤΑ της Φυλής που έχει «πνίξει» τη Δυτική Αθήνα.


Ενδεχομένως να μην άπτονται εξ ολοκλήρου τα ζητήματα αυτά των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως η παρούσα, όπως και η επόμενη Δημοτική Αρχή, οφείλει να αρθρώνει λόγο και να υπηρετεί ένα σχέδιο που θα προστατεύει το βουνό, αντί να επικρατεί η απαράδεκτη κατάσταση που βλέπουμε.

Παράλληλα αναμένουμε από κάθε υποψήφια δημοτική παράταξη να μην εκμεταλλεύεται το θέμα συγκυριακά και να υποστηρίζει τα αιτήματα των δημοτών μόνο προεκλογικά, αλλά κυρίως μετεκλογικά, την μεγαλύτερη δηλαδή χρονική περίοδο της ζωής όλων μας. Επίσης θα ήταν χρήσιμο η κριτική από μέρους τους να γίνεται με σκοπό να συμβάλλει στην πολιτική ωριμότητα του εκλογικού σώματος και όχι να μας βουλιάζει όλους μαζί στο βούρκο της εικόνας των "social media". Για να μην ισοπεδώνω με το παρόν άρθρο δε θέλω να υποστηρίξω ότι είναι όλοι ίδιοι, αλλά και εμείς δεν είμαστε χθεσινοί, έχουμε μυαλό να κρίνουμε..

Καλή προεκλογική περίοδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: