ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Τα μάθατε τα νέα κύριε Πατούλη;

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Τα μάθατε τα νέα κύριε Πατούλη;


Του Θανάση Μαυρίδη


Ο  Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης θα έχει ολοκληρώσει στις 20 Ιουλίου τον διαγωνισμό για την… αντιπυρική προστασία. Με τον διαγωνισμό ζητά μηχανήματα «για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων αντιπυρικής περιόδου 2023 και 2024». Δεν ξέρω κύριε Περιφερειάρχη αν τα μάθατε τα νέα: Η Αττική κάηκε. Αργήσατε! Φταίει ο Πατούλης για τις πυρκαγιές; Το είπαμε και άλλοτε. Το κράτος ελέγχεται για τον βαθμό ετοιμότητάς του. Κι εδώ ο κ. Πατούλης παίρνει ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία.
Η κυβέρνηση έδωσε φέτος πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση για μέτρα πυροπροστασίας. Δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε ποιοι αξιοποίησαν σωστά τους πόρους αυτούς και ποιοι όχι. Πολύ φοβόμαστε ότι ούτε και η κυβέρνηση είναι σε θέση να το κάνει.

Πως είναι δυνατόν, όμως, να υποστηρίξει κανείς ότι οι δήμοι ή οι περιφέρειες κάνουν καλά την δουλειά τους, όταν τα αποτελέσματα τους προδίδουν κάθε φορά; Και το πρόβλημα είναι το εξής: Η τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικεί περισσότερες αρμοδιότητες και περισσότερους πόρους αντίστοιχα, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι είναι παντελώς ανίκανη να ανταποκριθεί στις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις της. Και μην πει κάποιος ότι αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης προσωπικού. Και προσωπικό έχουν και οικονομικούς πόρους. Αλλού θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια.

Πριν από χρόνια έτυχε και έπεισα τρεις τράπεζες να δωρίσουν πυροσβεστικά οχήματα σε χωριά ενός ορεινού όγκου. Πίστευα ότι με αυτό τον τρόπο θα πρόσφερα κάτι σε έναν τόπο που πραγματικά αγαπώ και κυρίως ότι θα συνείσφερα να βρουν τα παιδιά μας και τα παιδιά τους αυτό που βρήκαμε εμείς από τους δικούς μας πατεράδες: ¨Ένα άθικτο βουνό.


Φανταστείτε μετά από λίγο καιρό την απογοήτευσή μου όταν διαπίστωσα ότι τα ειδικά διαμορφωμένα 4Χ4 οχήματα για να μπαίνουν στο βουνό, είχαν μετατραπεί από τος αντιδημάρχους σε οχήματα μεταφοράς από και προς το σπίτι τους. Πολλές φορές φοβάμαι ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Όχι γιατί υπάρχουν ένας ή δύο άνθρωποι ανάμεσά μας που δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά διότι κάτι πάει συνολικότερα λάθος. Ή όπως έλεγε και ένας φίλος, είναι θαύμα το γεγονός ότι αυτή η χώρα είναι ακόμη στην θέση της…

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κλειδί στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Η αποκέντρωση της εξουσίας είναι θέμα δημοκρατίας. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί. Και προς το παρόν δεν δείχνει ικανή για κάτι τέτοιο. Μιλάμε για την Περιφέρεια Αττικής. Και την ώρα που καίγεται η Αττική, ο κ. Περιφερειάρχης θυμάται να κάνει τον διαγωνισμό για την αντιπυρική προστασία. Στην καρδιά του καλοκαιριού. Δεν υπάρχει σωτηρία…

Θανάσης Μαυρίδης

hanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: