Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανακοίνωσε πως υπάρχουν 40 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και συνολικά τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 2.810 στην χώρα μας. Τα 35 εξ' αυτών σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων. Το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 612 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1452 (52%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, ανακοινώθηκαν 4 νέοι θάνατοι και 160 συνολικά στην Ελλάδα. Οι 43 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.
«Με την συμπεριφορά μας κρατήσαμε τα νούμερα χαμηλά. Αν το κρατήσουμε έτσι θα σβήνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το ασφαλές τεστ είναι το μοριακό τεστ», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, επαναλαμβάνοντας πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι απολύτως αξιόπιστα, καθώς χρειάζονται πολλές μέρες, έως και 20, για να δείξουν το σωστό αποτέλεσμα. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί κάποιος να κάνει τεστ αντισωμάτων, να βγει αρνητικό και με αυτή την λανθασμένη εκτίμηση να υπάρξει διασπορά του φονικού ιού.
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση».
Χαρδαλιάς: Ετσι, θα γίνονται οι μετακινήσεις με πλοίο λόγω κορωνοϊού
Το πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα στην εποχή του λόγω κορωνοϊού γνωστοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφ. Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές.
Αναλυτικά
Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου