ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ



ΚΛΕΑΡΧΟΣ. Ο Αντάρτης του ΕΛΑΣ Όσσης και ο Ρόλος του!

«Όταν τον ρώτησα τι ρόλο είχε στην Ομάδα, μου είπε πως ήταν ο άνθρωπος που εκτελούσε μ’ ένα τσεκούρι τους αιχμαλώτους και τους συνεργάτες του εχθρού. Τα θύματά του, είπε, ήταν σχεδόν πάντα Έλληνες, συμπατριώτες του και το έγκλημά τους ήταν η συνεργασία με τον εχθρό. Μου είπε πως ένοιωθε μεγάλη ευχαρίστηση κόβοντας τα κεφάλια εκείνων που είχαν μετάσχει στο γερμανικό έηκλημα της λιμοκτονίας των Ελλήνων. Ειδικά σ’ αυτό το θέμα, ο Κλέαρχος ήταν σαφώς ανισόρροπος*».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αντάρτες του Ολύμπου και της Όσσης μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 1943 –τότε περίπου έκανε αυτή τη δήλωση ο Κλέαρχος- είχαν δολοφονήσει μόνο από τις περιοχές Αγυιάς, Τυρνάβου κι Ελασσόνας περίπου 50 άτομα. Σε όλα τα θύματα η κατηγορία ήταν ίδια, «συνεργασία με τους κατακτητές». Φυσικά, σαφείς αποδείξεις ποτέ δεν υπήρχαν. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και καθηγητής πανεπιστημίου –ο Γεώργιος Μαργαρίτης- σε συνέδριο στην περιοχή ανέφερε ότι οι φόνοι ήταν «συμβολικοί, κάποιων εγκληματιών και κακομοίρηδων».
Δηλαδή, γίνεται συνεχής, μετά θάνατον ηθική δολοφονία των θυμάτων.
Στην πραγματικότητα, τα θύματα ήταν νοικοκυραίοι, τοπικά κρατικά όργανα και τοπικοί άρχοντες (π.χ. πρόεδροι κοινοτήτων).

(*) Πηγή: το βιβλίο «ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ», του Βρετανού καθηγητή Nicholas Hammond, ο οποίος στην Κατοχή υπηρέτησε ως σύνδεσμος πρώτα στον ΕΛΑΣ της Όσσης και μετά στη Δυτική Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: