ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ : Ιερά Μονή Αγίου Ιεροθέου και Παναγίας Κυπαρισσιωτίσσης (Μέγαρα )

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Ιερά Μονή Αγίου Ιεροθέου και Παναγίας Κυπαρισσιωτίσσης (Μέγαρα )


Του Παναγιώτη Πάσχου 


Η Μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τον Όσιο Μελέτιο, και ανά τους αιώνες το έργο της είναι αξιοθαύμαστο. Ο πολυτιμότερος θησαυρός της Mονής, είναι η θαυματόβρυτος Kάρα του Aγίου Iεροθέου επισκόπου Αθηνών, μέσα στην Μονή υπάρχουν ο τάφος του Αγίου με αγιογραφίες από τον 12ο αιώνα μεγάλου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και το μνημείο της Παναγίας της Κυπαρισσιώτισας στην μνήμη της Παναγίας που τους έσωσε από τους πειρατές της εποχής ενώ αυτοί (20 Μοναχοί) είχαν ανέβει σε ένα κυπαρίσσι για να σωθούν κρατώντας την εικόνα της.
Οι Μοναχές αναφέρουν για την ιστορία του Μοναστηριού, πως το 1930 είχαν σκάψει ένα πηγάδι για να βρουν νερό, μιας και στον χώρο της Μονής δεν είχαν, αλλά δεν βρήκαν. Τότε κάνοντας δέηση στην Αγία Κάρα του Αγ. Ιεροθέου το πηγάδι ανέβλησε νερό.





Κάθε Μάρτιο, στο σημείο που βρέθηκες ο τάφος του Αγίου, ανθίζει μια ροδιά που τα θαυματουργά άνθη της βοηθάνε τις γυναίκες που δεν μπορούν, να τεκνοποιήσουν. Τα άνθη τα μαζεύουν οι Μοναχές και τα διατηρούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: