ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ : Οι Συναγωγές της Αθήνας (Φωτορεπορτάζ Παναγιώτης Πάσχος)

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Οι Συναγωγές της Αθήνας (Φωτορεπορτάζ Παναγιώτης Πάσχος)


Η Συναγωγή Ετς Χαγίμ ή Ετς Χαΐμ (εβραϊκά:בית הכנסת עץ חיים) είναι η μία από τις δύο συναγωγές που εξυπηρετούν τις θρησκευτικές ανάγκες της Εβραϊκής Κοινότητας της Αθήνας. Το όνομά της σημαίνει "Δέντρο της Ζωής" και αποτελεί συνηθισμένη ονομασία των ρωμανιώτικων συναγωγών του Ελλαδικού χώρου.





Η πρώτη Εβραϊκή Κοινότητα της Αθήνας στη νεότερη εποχή συγκροτήθηκε επίσημα το 1889 και πριν την ανέγερση της πρώτης συναγωγής, λειτουργούσαν άτυποι ευκτήριοι οίκοι, όπως στην οικία της οικογένειας Γιουσουρούμ στη συμβολή ων οδών Ερμού και Καραϊσκάκη, ενώ ένας άλλος μαρτυρείται ότι λειτουργούσε στην οδό Ήβης.





Η συναγωγή Ετς Χαΐμ βρίσκεται στην περιοχή Θησείο της Αθήνας, στην οδό Μελιδώνη 8, απέναντι από τη μεγαλύτερη και νεότερή της σεφαραδίτικη συναγωγή Μπεθ Σαλώμ. Χτίστηκε το 1904 από Έλληνες ρωμανιώτες Εβραίους που προέρχονταν από τα Ιωάννινα και για αυτό αποκαλείται και "ρωμανιώτικη" ή "γιαννιώτικη" συναγωγή από τα πιο ηλικιωμένα μέλη της κοινότητας.





Η συναγωγή υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1999, κυρίως στη στέγη  ανακαινίστηκε ριζικά το 2006 και τα επίσημα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2007 από την Εβραϊκή Κοινότητα της Αθήνας.  Ωστόσο, λόγω της ανακαίνισης έγιναν αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της και αυτό δημιούργησε ενστάσεις.





Η συναγωγή Ετς Χαΐμ λειτουργεί μόνο κατά τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές της Εβραϊκής Κοινότητας, ενώ σε τακτική βάση για όλες τις θρησκευτικές τελετές λειτουργεί η απέναντι συναγωγή Μπεθ Σαλώμ.






Η συναγωγή βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου και έχει εμβαδόν 300 τετραγωνικά μέτρα και χωρητικότητα 400 ατόμων.  Το ισόγειο του κτιρίου προοριζόταν αρχικά για σχολείο της κοινότητας, αλλά τώρα λειτουργούν υπηρεσίες και γραφεία της Εβραϊκής Κοινότητας.Το κτίριο διαθέτει επίσης εσωτερική αυλή με κρήνη από την οποία πρέπει να διέλθει κανείς για να ανεβεί στον πρώτο όροφο όπου λειτουργεί η Συναγωγή.






Η συναγωγή Μπεθ Σαλώμ είναι η μία από τις δύο συναγωγές που υπάρχουν η μία απέναντι από την άλλη στην οδό Μελιδώνη. Η Μπεθ Σαλώμ είναι η νεότερη και χτίστηκε το 1935 από Σεφαραδίτες Εβραίους που είχαν εγκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια στην ελληνική πρωτεύουσα προερχόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Μικρά Ασία και για αυτό ονομάζεται και "σεφαραδίτικη" συναγωγή. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε λίγο πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1970.





Αυτή είναι η κύρια συναγωγή όπου τελούνται σε μόνιμη βάση οι θρησκευτικές τελετές της Εβραϊκής Κοινότητας των Αθηνών.

Εξωτερικά η συναγωγή Μπεθ Σαλώμ είναι επενδεδυμένη με πεντελικό μάρμαρο και αρχιτεκτονικά ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό. Εσωτερικά είναι ευρύχωρη και μετά την ανακαίνιση του 1970 κυριαρχεί η ξύλινη επένδυση και τα μοντέρνα διακοσμητικά στοιχεία, ενώ παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από τους παραδοσιακούς τύπους ελληνικών συναγωγών. Τα δύο μεγάλα βιτρό που κοσμούν το εσωτερικό είναι έργα της ζωγράφου Μαρί Πολυχρονοπούλου από το 1972.

Η συναγωγή έχει εμβαδόν 400 τετραγωνικά μέτρα και χωρητικότητα 550 ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: