ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Μπράβο στους νέους ανθρώπους αλλά και αυτοί μένοντας εδώ θα γίνουν αργά αλλά σίγουρα μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Μπράβο στους νέους ανθρώπους αλλά και αυτοί μένοντας εδώ θα γίνουν αργά αλλά σίγουρα μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης

Καθυστερημένα το αναρτούμε αλλά σε εμάς θα το διαβάσουν και οι περισσότεροι για αυτό μια εβδομάδα μετά εξηγούμε ΔΗΜΟΣΙΑ και τους λόγους που δεν παραστήκαμε στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση. 

Ο Ευάγγελος Βερβερέλης ένας ικανός νέος της πόλης μας, μας προσκάλεσε σε μια εκδήλωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου παρουσιάστηκε μια μελέτη για την μετατροπή του δήμου μας σε Έξυπνη Πόλη. Γελάσαμε και μόνο που δεχθήκαμε μια τέτοια πρόταση σε έναν δήμο που ούτε τα σκουπίδια του δεν είναι ικανός να μαζέψει αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος που δεν πήγαμε αφού τα νέα παιδιά το παλεύουν και προσπαθούν αλλά το καθηγητικό κατεστημένο προφανώς και δεν μπορεί να βρίσκει μονίμως άλλοθι για την δική του μετριότητα. 

Δεν πιστεύουμε λοιπόν πως η Ανώτερη Εκπαίδευση στην χώρα μας είναι ικανή να επιλύσει κανένα πρόβλημα και θεωρούμε πως η δική της ΣΤΑΣΗ για δεκαετίες οδήγησε την χώρα μας στη χρεοκοπία.Το πολιτικό σύστημα φταίει που τους διατηρεί ακόμα υπό κρατικό έλεγχο και δεν αφήνει να δημιουργηθούν ΙΔΙΩΤΙΚΑ πανεπιστήμια στη χώρα . Από Ελληνίδες και Έλληνες επιστήμονες και καθηγητές δεν περιμένω απολύτως τίποτα. 

Έτσι όσο και να προσπαθούν νέα παιδιά της πατρίδας μας για κάτι καλό προσκρούουν σε όσα ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ υπάρχουν και δεν θα αλλάξουν εάν δεν πιάσουμε και πάλι  πάτο. Κάποιες εξαιρέσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων δεν μπορούν παρά να θολώσουν μια εικόνα που φυσικά και είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας. Γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, και ένα σωρό άλλες ειδικότητες με βαρύγδουπους τίτλους σπουδών από Ελληνικά Πανεπιστήμια απλώς μας κάνουν και αναρωτιόμαστε ΦΑΝΕΡΑ πλέον μετά την χρεοκοπία της χώρας γιατί το καθηγητικό κατεστημένο άφησε τα Πανεπιστήμια μας να γίνουν έτσι.Είναι φανερό πως μειονεκτούν σε γνώσεις και σε εφαρμογή αυτών ακόμα και από πρώην ανατολικά κράτη.

Δείτε λοιπόν τα νέα παιδιά να προσπαθούν και αναρωτηθείτε εάν όλα αυτά θα τα δούμε ποτέ και στην πόλη μας . Η απάντηση είναι ίσως σε 40 χρόνια....Διαβάστε όμως την μελέτη τους στα βασικά της σημεία παρακάτω 

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση της μελέτης για την μετατροπή του Δήμου Ηλιούπολης σε Έξυπνη Πόλη. Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στα πλαίσια του Integrated Impact Project από το ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του 2019.


Τίτλος Μελέτης:
Αναβαθμίζοντας τις Υπηρεσιακές δομές της Πόλης με σκοπό την δημιουργία “Έξυπνης Πόλη”, μιας πόλης που θα προσφέρει βελτιωμένες και καινοτόμες υπηρεσίες: Δήμος Ηλιούπολης / Improving City Services for a flexible, agile and innovative SMART CITY: Municipality of Ilioupoli


Εκπόνηση μελέτης:
Ασπιώτης Γιώργος, IT Expert
Μπρούμα Ζωή, Legal Expert
Σαπέρας Νίκος, Finance Expert
Βερβερέλης Ευάγγελος, Engineer Expert Coordinator

Παρόντες στην παρουσίαση:

Επιβλέπουσα\Faculty Tutor: Καθηγήτρια Κιντή Ιωάννα
Επιτροπή Πανεπιστημίου:
Professor Klass Eric Soderquist, Director of MBA International
Professor Indounas Konstantinos

Εκπρόσωποι Δήμου Ηλιούπολης:
Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Βιδάλης Παναγιώτης
Μέλος Δημοτικού Συμβουλίου & Επικεφαλής Παράταξης: Ευσταθίου Αναστάσιος

Ανασκόπηση παρουσίασης

Παρουσιάστηκε η μεθοδολογία της μελέτης, η οποία συμπεριελάμβανε διεθνείς πρακτικές, εστίαζε σε ευρωπαϊκές «έξυπνες πόλεις» καθώς και σε παραδείγματα ελληνικών πόλεων που πρωτοπορούν. Παρατέθηκαν παραπομπές στις διεθνείς τεχνολογικές τάσεις της 4η Τεχνολογικής Επανάστασης (industry 4.0) αλλά και στις στρατηγικές προτεραιότητες που πρέπει να θέσει ο Δήμος.

Με λεπτομέρεια αναλύθηκαν οι υφιστάμενες δομές του Δήμου Ηλιούπολης σε όλα τα επίπεδα, από την ύπαρξη εφαρμογών και πώς αυτές θα βελτιστοποιηθούν για την ανάπτυξη της πόλης. Η μελέτη υπογραμμίζει το φαινόμενο της ενεργειακής ανεπάρκειας, την επίδραση του “falling short” και την ευρωπαϊκή αναγκαιότητα για την υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals).

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι συνολικά δεκατρείς (13) οι οποίες χωρίζονται σε τρεις (3) πυλώνες:
Α) Ενεργειακή Απόδοση - Energy Efficiency
Β) Εμπειρία του Πολίτη - Citizen Experience
Γ) Ψηφιακή Μεταμόρφωση - Digital Transformation

Α) Ενεργειακή Απόδοση - Energy Efficiency
Βελτιστοποίηση Διαχείρισης Απορριμάτων / Waste Management Optimization
Μεταφορές Μηδενικών εκπομπών / Zero Emission Transportation
Κοινωνία Μηδενικών Απορριμάτων / Zero Waste Society
Διαχείριση Μεταφορών / Transport Control - Big Data
Έξυπνος Φωτισμός / Smart Lighting
Κτιριακές Υποδομές χωρίς Κατανάλωση Ενέργειας / Zero-Energy Building

Β) Εμπειρία του Πολίτη - Citizen Experience
Έξυπνες Εφαρμογές
Διασύνδεση Συστημάτων / Systems Interconnectivity
Ψηφιακή διαχείριση θέσεων στάθμευσης / Digital Parking
WiFi Networks & 5G
Blockchain

Γ) Ψηφιακή Μεταμόρφωση - Digital Transformation
Ψηφιοποίηση διακίνησης εγγράφων & πιστοποιητικών / Application of digital version & distribution of documents
Εισαγωγή συστημάτων καταγραφής και διαχείρισης δημογραφικών δεδομένων & κυκλοφορίας / Systems to generate demographic data & crowd/traffic flow counting

Η μελέτη παρουσιάζει εύστοχα στοχευμένους τρόπους χρηματοδότησης για την υλοποίηση των ανωτέρων 13 προτάσεων και το πρόγραμμα πραγματοποίησης (Implementation Planning). Δηλαδή τέθηκε το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα με την παρουσίαση της μελέτης, αλλά και συστάσεις για την επόμενη μέρα.

Τέθηκε επί τάπητος το νομικό πλαίσιο που υπάρχει και τα εμπόδια σε επίπεδο τόσο πολιτικό αλλά και νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Εν κατακλείδι, παρουσιάστηκε η γενική εικόνα των 3 πυλώνων με τις 13 προτάσεις με την ανάλυση της σημερινής κατάστασης αλλά και του βαθμού δυσκολίας για την βελτιστοποίηση και υλοποίησή τους.

Συμπέρασμα είναι, ότι πρέπει να εξελιχθεί ο πολίτης μαζί με την τεχνολογία ώστε η πόλη του μέλλοντος να γίνει εφικτή με έναν ευέλικτο (agile) πολίτη, δηλαδή έναν SmartiZen.

3 σχόλια:

UNKNOWN είπε...

ΑΛΛΟΑΣ ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΝΕΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ. ΘΑ ΤΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 'Η ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ "ΚΑΨΟΥΝ" ΜΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.


Υ.Γ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ? Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΝΑΨΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΑΡΟΚΛΑΔΩΝ ΑΞΙΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ.
Ο ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΑΨΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ?
ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΔΙΠΛΟ ΣΚΟΠΟ. ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΕΡΒΕΡΕΛΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ. ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΩ?

UNKNOWN είπε...

Οπως λεέι και ο τίτλος της ανάρτησης.....

Κάθε νέος άφθαρτος άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά πρέπει να μείνει μακριά απο όλους αυτούς, που θέλουν να εκμεταλλευτούν την διαπερατότητα που έχει στον κόσμο, λόγω της φρεσκάδας και της προοπτικής που αποπνέει.

Εποφθαλμιούν στο να αποκομίσουν απο αυτόν τα μέγιστα και να τον απορρίψουν όταν θα τους είναι άχρηστος ή όταν φύγει, ο ίδιος αφού καταλάβει ότι τον εκμεταλλεύονται.

UNKNOWN είπε...

ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ (ΝΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΕΡΓΑ), ΑΦΘΑΡΤΟΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ,ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΟΥΝ ΠΑΝΤΑ "ΓΡΑΝΑΖΙΑ" ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ.

ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΟΡΕΥΕΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΝΩΘΥΛΕΥΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ?

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΕΜΠΟΡΟΥΣ , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΙΔΙΟΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ Ή ΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝΕ ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΑΣ.
ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΑ , ΙΚΑΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΡΙΚΩΝ.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ.


ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΕΛΛΕΙΠΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ,ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΣΣΙΦΟΥ ΚΑΘΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ.