ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Χθες σταθήκαμε τυχεροί αύριο ίσως όχι

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Χθες σταθήκαμε τυχεροί αύριο ίσως όχι


Μικρής Έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε χθες Τρίτη 5/5/2020 γύρω στις 3.30 το μεσημέρι στους πρόποδες του Υμηττού στην Ηλιούπολη, κοντά στον οικιστικό ιστό.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε θαμνώδη περιοχή δεν πρόλαβε να πάρει έκταση χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής αλλά και των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας των δήμων Ηλιούπολης, Βύρωνα και Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Για το θέμα βγήκε δελτίο τύπου από τον δήμο μας όπου μεταξύ άλλων μας ενημερώνει πως άρχισαν οι αποψιλώσεις των αγριόχορτων στα άλση και στις πλατείες της πόλης μας. 

Έχουμε δει και εμείς ιδίοις όμμασι τις δράσεις που συντελούνται  κοντά στην Αγία Μαύρα,  στην πλατεία του Κέντρου Υγείας και  στο άλσος Αναστάσεως της πόλης μας. 

Βλέπουμε δημοτικούς υπαλλήλους σε αυτές τις δράσεις και θεωρούμε πως εάν ποντάρει η διοίκηση σε αυτούς θα εκτεθεί αφού θα έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος και ακόμα θα καθαρίζουν. 

Άρα πρέπει άμεσα και μέσα στον μήνα να δοθούν όλες αυτές οι εργασίες σε ιδιώτη εργολάβο αφού οι δυνατότητες των υπαλλήλων μας είναι δεδομένες και έχουν δοκιμαστεί δεκαετίες τώρα από διάφορες διοικήσεις. 


Η φωτογραφία με την παρουσία του δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη στο σημείο της φωτιάς δείχνει θετική όμως παράλληλα αποκαλύπτει μια πραγματικότητα. 

Σπίτια δίπλα στα πεύκα και προφανώς όπως όλοι βλέπουν στο σημείο πλέον δεν υπάρχει κανένα δάσος παρά χαμηλή βλάστηση και διάσπαρτα ακίνητα ιδιωτών. 

Θέμα της κυβέρνησης , του ΣΠΑΥ και του δήμου μας είναι να αποφασίσει πόσο ακόμα τσιμέντο χρειάζεται στον Υμηττό και να διευθετήσει χώρους και εκτάσεις που έτσι και αλλιώς δάσος πλέον δεν υπάρχει. Τα σπίτια που βλέπω είναι σχεδόν καταδικασμένα να γίνουν στάχτη εάν και εφόσον η Πολιτεία εθελοτυφλεί και θέλει μέσα στους κήπους τους να εξακολουθούν να υπάρχουν πεύκα. 

Η φωτιά που προήλθε όπως όλα  δείχνουν όχι από εμπρησμό αλλά από ατύχημα δεν προβλημάτισε αφού η επέμβαση ήταν άμεση και δεν κινδύνεψαν περιουσίες ή ανθρώπινες ζωές αλλά δεν μπορούμε να ποντάρουμε πάντα στην τύχη. 

Άλλωστε το δάσος επί δημαρχίας Βασίλη  Βαλασόπουλου είχε καεί όπως όλοι θυμόμαστε και προφανώς καλές οι εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης αλλά δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε εθελοντές. 

Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με πεύκα σε αυλές σπιτιών που απειλούν τις περιουσίες. Εάν τα θέλαμε δεν θα έπρεπε να νομιμοποιήσουμε τα ακίνητα δίπλα τους. Εάν θέλουμε τα πεύκα πρέπει να γκρεμίσουμε τα ιδιωτικά ακίνητα κάτι προφανώς και δεν μπορεί να γίνει όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση με το Μάτι και τους 102 συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους επειδή κάποιοι θεωρούν εύκολο να προστατεύει κάποιος σπίτια δίπλα σε πεύκα. 

Με το που θα πιάσει φωτιά το πεύκο και φεύγουν και αρχίσουν και πετάγονται τα κουκουνάρια του χιλιόμετρα δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Το ξέρουν καλά όσοι επιχειρούν χρόνια και κάποιοι πυροσβέστες που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος δίνοντας μια χαμένη μάχη με την Φύση που μας εκδικείται όταν δεν την σεβόμαστε. 

Ή "ζούγκλα" λοιπόν ή ιδιωτικές κατοικίες. Κατοικίες μέσα στη "ζούγκλα" δεν μπορούν να είναι ασφαλείς. 

Στο σημείο έσπευσαν και οι συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας κύριοι Γιάννης Αντζινάς και Κώστας Σεφτελής που προφανώς και δεν φέρουν ευθύνη για το γεγονός πως η Πολιτεία άφησε για δεκαετίες συνδημότες μας να χτίσουν μέσα στο δάσος. 

Οι δικές τους ευθύνες θα αναδειχθούν εάν επιμείνουν στους καθαρισμούς από υπαλλήλους του δήμου και δεν προτείνουν αυτές να δοθούν σε ιδιώτη ώστε να πραγματοποιηθούν πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες και έως τις αρχές Ιουνίου. 

Όπως όλοι καταλαβαίνουν εάν δεν πέσουν τσιμέντα και δεν γίνουν δρόμοι για να φτάνουν τα οχήματα της πυροσβεστικής μέσα σε ό,τι απέμεινε από το δάσος σε περίπτωση οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού δεν θα μείνει κανένα σπίτι που να μην καεί. 

Θεωρώντας πως η φωτογραφία δείχνει νομιμοποιημένα πλέον ακίνητα ιδιωτών όλοι καταλαβαίνουν πως η κριτική είναι εύκολη αλλά η κατάσβεση δύσκολη και με δεδομένο πως αναμένουμε ένα καλοκαίρι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως λένε οι ειδικοί πρέπει όλοι να είμαστε σε ετοιμότητα. 

Δεν θα χαρούμε προφανώς εάν χαθούν ιδιωτικές περιουσίες που μαθαίνουμε πως αντιμετωπίζουν προβλήματα από το δασαρχείο στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα ακίνητά τους από δένδρα και θαμνώδεις εκτάσεις δίπλα τους. Το να εισπράττεις όμως ΕΝΦΙΑ από κάποιον που κινδυνεύει να γίνει στάχτη μάλλον δείχνει παθογένειες του Ελληνικού Κράτους που μας οδήγησαν σε ότι ακριβώς είμαστε. 

Ένα Κράτος που θέλει και δάσος και σπίτια και τον πυροσβέστη πάνω από την φωτιά και νομιμοποιεί όσα ο εμπρηστής έκανε παλιότερα οικόπεδα! 

Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε γιατί ήδη το δάσος έχει πάνω από την πόλη μας χαθεί. Και βέβαια κανείς δεν θα μπορούσε να το σώσει από την στιγμή που ακόμα και τα πιο ισχυρά οικονομικά κράτη δεν καταφέρνουν να τα βάλλουν με την δύναμη της Φύσης. 

Το σχέδιο δράσης που ετοιμάζει ο ΣΠΑΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όπως μας το έχουν μεταφέρει και αναμένουμε επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Θα σας κρατάμε ενήμερους από εδώ. 


Σ.Μ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: