ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Tι είναι και πως υπολογίζει το Alexa.com την επισκεψιμότητα ενός site Η δημοτικότητα ενός site στο διαδίκτυο (video)...

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Tι είναι και πως υπολογίζει το Alexa.com την επισκεψιμότητα ενός site Η δημοτικότητα ενός site στο διαδίκτυο (video)...




Το Alexa είναι μια εφαρμογή του internet που μετρά την επισκεψιμότητα και δημοτικότητα ενός site στο διαδίκτυο, σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο μέσω των χρηστών που έχουν δεχτεί να εγκαταστήσουν το Alexa Toolbar στον περιηγητή τους.

Το Alexa Rank είναι η κατάταξη του site στον παγκόσμιο και τοπικό ιστό. Έτσι, όσο πιο μικρό είναι το rank του site ή αλλιώς όσο μεγαλύτερη η επισκεψιμότητα του, τόσο πιο ψηλά βρίσκεται στον πίνακα της κατάταξης. Αυτή η κατάταξη αριθμεί εκατομμύρια sites από όλο τον κόσμο. Ο χρήστης του Alexa έχει την δυνατότητα να δει την κατάταξη ενός site όχι μόνο στον κόσμο αλλά και στη χώρα του, με μια ένδειξη που δίδεται από την ίδια την εφαρμογή. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να ελέγξει την εγχώρια αγορά στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει.
Το περιβάλλον χρήσης του Alexa

Μόλις εισέρχεστε στο www.alexa.com βρίσκεστε στην κεντρική σελίδα του βλέποντας μια μπάρα όπου μπορείτε να καταχωρήσετε το όνομα της ιστοσελίδας που σας ενδιαφέρει. Οι πρώτες εμφανείς ενδείξεις είναι η θέση κατάταξης του site στο κόσμο και η αντίστοιχη θέση του στην Ελλάδα. Η μέτρηση και η κατάταξη του κάθε site γίνεται με συλλογικό υπολογισμό της κίνησης που δέχτηκε το τελευταίο τρίμηνο ή τον τελευταίο μήνα. Βάσει αυτού του αριθμού βγαίνει και ο μέσος όρος επισκέψεων ανά ημέρα όταν δεν έχει συμπληρωθεί το ανάλογο χρονικό περιθώριο και αντιστρόφως από το άθροισμα των ημερήσιων θεάσεων, βγαίνει το συνολικό όταν έχει συμπληρωθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Τι δεδομένα μετράει το alexa

Τα κυριότερα στοιχεία είναι τα παρακάτω…

Reach. Ένας αριθμός σε % ποσοστό είναι το reach που δείχνει την ποσοστιαία επισκεψιμότητα του site από το σύνολο των χρηστών. Για παράδειγμα, στο yahoo.com βλέπουμε τον αριθμό 19.437% για τον τελευταίο μήνα που μαρτυρά ότι από το σύνολο των εκατομμυρίων χρηστών που έχουν εγκατεστημένο το ToolBar, της Alexa, το περίπου 20% έχει χρησιμοποιήσει το yahoo. Δίπλα σε αυτό το νούμερο μπορούμε να δούμε και την ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εννοείται ότι αν το πρόσημο αυτής της μεταβολής είναι θετικό, περισσότεροι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το yahoo και αν είναι αρνητικό, λιγότεροι.

PageViews. Ευτυχώς το Alexa έχει την δυνατότητα και ικανότητα να μετρά τα unique views της σελίδας. Το unique view είναι η θέαση της ιστοσελίδας ανά χρήστη. Έτσι, αν ένας χρήστης μπήκε π.χ. 5 φορές σήμερα στη σελίδα, το Alexa θα τον μετρήσει ως 1.

PageViews/User. Αυτός ο αριθμός μας δείχνει τον μέσο όρο των σελίδων που επισκέφτηκε ένας χρήστης για μια δεδομένη χρονική διάρκεια. Έτσι, όσο πιο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός ανά χρήστη, τόσο πιο ενδιαφέρουσα είναι η σελίδα και τόσο πιο δυναμική ώστε να ενισχύει την τάση του ίδιου χρήστη να την επισκέπτεται πολλές φορές.
Alexa Bouncerate. Αυτή η ένδειξη δείχνει το ποσοστό των χρηστών που επισκέφτηκαν το site βλέποντας 1 μόνο σελίδα, δηλαδή, με άλλα λόγια, δεν παρέμειναν να περιηγηθούν και στο υπόλοιπο site. Εννοείται ότι προσπαθούμε να κρατάμε μικρό αυτό το ποσοστό με μια καλή campaign προώθησης του site μας, με αρκετά links που οδηγούν και οδηγούνται σε αυτό για να διατηρήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον του χρήστη μας.



Μια άλλη χρήσιμη πληροφορία του Alexa είναι ο χρόνος που καταναλώθηκε κατά μέσο όρο από τους χρήστες του site ώστε να περιηγηθούν μέσα στη συγκεκριμένη σελίδα. Καταλαβαίνουμε ότι όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η διάρκεια, τόσο πιο πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ιστοσελίδα. Εξαρτάται βέβαια και από το είδος της σελίδας. Μια σελίδα που διαφημίζει ένα και μόνο προϊόν και έχει όλες τις σχετικές πληροφορίες σε μια οθόνη, είναι λογικό να κρατήσει το ενδιαφέρον του χρήστη για σύντομη διάρκεια. Ένα site ταξιδιωτικού γραφείου που παρέχει πολλά πακέτα π.χ. διακοπών, θα πρέπει να προκαλεί το ενδιαφέρον του χρήστη για περισσότερο χρόνο εξαιτίας του πλήθους των πληροφοριών που παρέχει. Οι αριθμοί για την επισκεψιμότητα του site ανά τρίμηνο και μήνα, συνοδεύονται από μια ποσοστιαία ένδειξη που ομολογεί την αυξομείωση της θέασης της σελίδας σε σχέση με τις ανάλογες ενδείξεις του προηγούμενου ίδιου χρονικού περιθωρίου.

Γιατί μια ιστοσελίδα ενώ έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα δεν έχει καλή κατάταξη στο alexa.com

To alexa όπως αναφέραμε παραπάνω υπολογίζει πολλά δεδομένα ταυτόχρονα για να βγάλει την κατάταξη των ιστοσελίδων και να δώσει το ανάλογο rank. Έτσι για παράδειγμα μια ιστοσελίδα με μικρότερο αριθμό επισκεπτών μπορεί να έχει καλύτερο page rank από μια ιστοσελίδα με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αν για παράδειγμα ο χρόνος παραμονής των χρηστών σε μια σελίδα είναι μεγαλύτερος . Ο χρόνος παραμονής σε μια σελίδα δείχνει πόσο ενδιαφέρουσα είναι μια ιστοσελίδα και σε τι βάθος διαβάζετε από τους χρήστες. Στην πράξη αυτό για μια εταιρία που θέλει να επιλέξει μια ιστοσελίδα για διαφήμιση είναι πιο σημαντικό ο χρήστης να κάθεται περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα και να έχει και μια ικανοποιητική επισκεψιμότητα , γιατί πολύ απλά ο επισκέπτης θα δει το σύνολο των διαφημίσεων. Έτσι με αυτόν τον τρόπο το alexa μας δίνει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για την φήμη ενός ιστότοπου, καθώς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο που συχνά παρατηρείται στο διαδίκτυο να πληρώνουν επισκεψιμότητα κάποιες ιστοσελίδες και να παρουσιάζουν υψηλή επισκεψιμότητα ενώ ο χρόνος παραμονής των πληρωμένων χρηστών να είναι λίγα δευτερόλεπτα.

Επικρίσεις για την χρησιμότητα του Alexa και αποκλίσεις από τα πραγματικά νούμερα

Η θέση την οποία λαμβάνει το εν λόγω site στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια κατάταξη εξαρτάται από τον αριθμό των χρηστών που έχουν εγκαταστήσει το AlexaToolbar στον περιηγητή τους. Λόγω αυτού του γεγονότος, θεωρείται από κάποιους αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη…

Στη πράξη, ότι ισχύει για ένα σύνολο, ισχύει και για τα υποσύνολα του. Έτσι, η δειγματοληπτική καταμέτρηση της δημοτικότητας του site στο υποσύνολο χρηστών (που έχουν εγκαταστήσει το AlexaToolbar) είναι αντιπροσωπευτική και κατά τουλάχιστον 90% χρήσιμη για τις τάσεις των χρηστών παγκοσμίως. Θεωρούμε πάντα ότι αυτοί οι χρήστες προέρχονται από διαφορετικές χώρες, έχουν διαφορετική μόρφωση, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικό φύλο κ.τ.λ. Το αποτέλεσμα του alexa λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και τα exit-polls που από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, λαμβάνουμε την πληροφορία της τελικής έκβασης. Το Alexa μετρά μόνο τις απτές συμμετοχές και θεάσεις των χρηστών που έχουν εγκατεστημένο το toolbar του. Έτσι, δεν είναι ευθύνη του να γνωρίζει τι κάνει το υπόλοιπο δίκτυο των χρηστών ούτε το πόσο λειτουργικό είναι στη πραγματικότητα το site στο 100% των ενδιαφερόμενων χρηστών παγκοσμίως. Αυτή η απόκλιση φέρει τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής απόκλισης και δε θα πρέπει να θεωρείται αναβλητικός παράγοντας για την χρήση του Alexa από εμάς. Ανάλογα, η μικρή θέαση ενός site μπορεί να μην οφείλεται στην ανεπάρκεια του site ως προς το περιεχόμενο του αλλά στην λιγοστή αντιστοίχιση των πελατών του Alexa με τα ενδιαφέροντα τους ως προς το περιεχόμενο του συγκεκριμένου site.
Η χρησιμότητα του Alexa

Το Alexa είναι προς το παρόν το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα καταμέτρησης επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο με τόσο μεγάλη απήχηση χρήσης. Τα αποτελέσματα του δίνουν ένα αξιόπιστο δείγμα δημοφιλίας. Το συμβουλεύονται καθημερινά οι μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο για να επιλέξουν ιστοσελίδες για διαφήμιση και βάση της δημοτικότητας μιας ιστοσελίδας πληρώνουν και ανάλογο αντίτιμο. Επίσης το συμβουλεύονται όλοι αυτοί που έχουν ένα site και θέλουν να ελέγξουν την ποιότητα του αλλά και για να το συγκρίνουν με άλλα παρόμοια sites προκειμένου να το βελτιώσουν ή να τρέξουν ένα web campaign όπως επίσης και απλοί χρήστες που θέλουν να ξέρουν πόσο διάσημο είναι ένα site ή ακόμα και άνθρωποι που θέλουν να το συμβουλευτούν πριν προχωρήσουν στη δημιουργία μιας δικής τους σελίδας

Η Alexa δραστηριοποιείται στο χώρο από το 1997 και έχει συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις όπως το amazon και την google. Οι καταμετρημένοι χρήστες της (που έχουν κατεβάσει το λογισμικό της) ανέρχονται στα 10.000.000 περίπου, ένας αριθμός που αυξάνεται διαρκώς.


ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Για ακόμη μια φορά καλούμαστε να αναδείξουμε τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Επειδή πλέον η υποψήφια δημοτική σύμβουλος της παράταξης "Ηλιούπολη Πάμε Μπροτά" κ. Μανώλη εκτός από τα ψεύδη περί δήθεν σχέσης μας ή φλερτ μας μαζί της! αμφισβητεί ως άσχετη που είναι και την alexa.com σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να πλήξει την πρώτη θέση που κατέχουμε από τα τοπικά ΜΜΕ στον σχετικό πίνακα της alexa.com  ( κάποιοι μάλλον την παραπληροφορούν συστηματικά ή έχει εμμονές μαζί μας) αναγκαζόμαστε λοιπόν και αναρτούμε ένα άρθρο που σας λέει χρήσιμες πληροφορίες για την εταιρία ,τον ρόλο της, και γενικότερα την αξιοπιστία της. Όπως διαβάζετε στο κείμενο η alexa.com συνεργάζεται με την Google άρα μάταια κάποιοι προσπαθούν να την απαξιώσουν διαδίδοντας fake news. Από την κ. Μανώλη φυσικά δεν περιμέναμε να λέει ΤΙΠΟΤΑ άλλο παρά φαντασίες και ΨΕΜΑΤΑ. Όμως η ΑΛΗΘΕΙΑ στο τέλος ΝΙΚΑΕΙ. Τις φαντασίες της αναρτεί στην σελίδα μου στο facebook αφού ο μόνος λόγος που έχει μπλοκαριστεί αυτοί και πολλοί άλλοι από τις ομάδες μας στο facebook είναι πως βαρεθήκαμε να συνομιλούμε και να προσπαθούμε λογικά να εξηγήσουμε σε κάποιους "ψεκασμένους" ή "σάπιους" τα αυτονόητα. 

Σ.Μ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: