ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Οι λαϊκές αγορές βιοκαλλιεργητών ενοχλούν (;) τα συμφέροντα...

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Οι λαϊκές αγορές βιοκαλλιεργητών ενοχλούν (;) τα συμφέροντα...




Ξεκίνησε ο πόλεμος κατά των βιολογικών λαϊκών αγορών βιοκαλλιεργητών, οι οποίες λειτουργούν έως τώρα αυτοδιαχειριζόμενες.

Γεγονός το οποίο όπως φαίνεται ενοχλεί, αφού τα συμφέροντα φαίνεται πως είναι μεγάλα.

Στις βιολογικές λαϊκές, μετέχουν μόνο παραγωγοί βιολογικών και δε μπορούν να μετέχουν έμποροι. Ετσι λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα στον γεωργό, να πουλήσει απευθείας τα προϊόντα του ο ίδιος στους καταναλωτές, χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν οι γνωστοί μας μεσάζοντες.

Η κάθε λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών, είναι αυτοδιαχειριζόμενη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός, πως ακόμα και με τη λήξη της αγοράς, ο κάθε παραγωγός καθαρίζει από μόνος του τον χώρο του πάγκου του, χωρίς έτσι να χρειαστεί τα συνεργεία του δήμου καθαριότητας να απασχοληθούν για την καθαριότητα του χώρου.

Το γεγονός όμως, πως μια μερίδα παραγωγών λειτουργεί αυτόνομα χωρίς να «τρώνε» οι μεσάζοντες με χρυσά κουτάλια, όπως φαίνεται, πιθανόν να ενοχλεί.

Το ότι παραγωγοί βιολογικών, αυτόνομα διαθέτουν τα προϊόντα τους σε υπαίθριους χώρους, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν τον οβολό τους σε στεγασμένους χώρους, μα κυρίως χωρίς να επιτρέπουν εμπόρους και μεσάζοντες να μπουν στο παιχνίδι, άνοιξε όπως φαίνεται τον ασκό του Αιόλου.

Δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώνυμες διαρροές, με τίτλο: "Ξεκίνησε ο πόλεμος για τις βιολογικές και τις υπαίθριες αγορές", αναφέρει κάποια σημεία, στα οποία ο Organic Life, νοιώθει υποχρέωση να αποσαφηνίσει, ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις…

Θα επανέλθουμε όμως στις επόμενες ημέρες και με την επίσημη θέση του συλλόγου αγορών βιοκαλλιεργητών.

Αναφέρει το δημοσίευμα:

1. "Οι βιολογικές αγορές λειτουργούν χωρίς άδεια, πλήρως παράνομες".
Αποψη Organic Life: Η αλήθεια είναι πως οι λαϊκές αγορές βιοκαλλιεργητών, λειτουργούν 20 χρόνια τώρα αυτοδιαχειριζόμενες. Ο σύλλογος των αγορών βιοκαλλιεργητών, δίνει μεγάλη μάχη τα τελευταία χρόνια με το υπουργείο, ώστε να χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες.

Πολύ καιρό τώρα, απαιτεί να αναγνωριστούν οι αγορές βιοκαλλιεργητών ως farmers markets, αλλά το κράτος τους εμπαίζει.

Μάλιστα και στο organiclife.gr έχουμε ανεβάσει πολλές φορές σχετικές αναρτήσεις με τη μάχη που δίνουν οι βιοκαλλιεργητές ώστε να αναγνωριστούν και επίσημα ως αγορές παραγωγών.

2. "Οι συμμετέχοντες -οι οποίοι συχνά δεν είναι παραγωγοί αλλά έμποροι- δεν κόβουν αποδείξεις"…
Αποψη Organic Life: Οι συμμετέχοντες, είναι μόνον παραγωγοί βιοκαλλιεργητές. Είναι υποχρεωμένοι μάλιστα από το νόμο που πρόσφτα άλλαξε, να εκδίδουν αποδείξεις.

Εάν λοιπόν κάποιος φοροδιαφεύγει, ζητήστε απόδειξη, όπως θα κάνατε και σε κάποια συμβατική λαϊκή, όπως υποχρεούστε να ζητήσετε από τον γιατρό, το δικηγόρο, το κατάστημα και λοιπούς κλάδους που πιθανόν αμελήσουν να εκδώσουν παραστατικό.

3."Ελεγχος ποιότητας και προστασία των καταναλωτών. «Επίσης, εφόσον οι αγορές δεν διέπονται από κανένα κανονισμό, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος από κάποιον επίσημο φορέα ή ελεγκτικό μηχανισμό ασφάλειας, ποιότητας, πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας των πωλουμένων προϊόντων".
Αποψη Organic Life: Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Τα βιολογικά τρόφιμα αποτελούν τα μοναδικά προϊόντα, τα οποία ελέγχονται τόσο αυστηρά σε όλα τα στάδια παραγωγής. Από το χωράφι έως το ράφι ή τον πάγκο, ο βιοκαλλιεργητής ελέγχεται συνεχώς.

Μάλιστα, είναι υποχρεωμένος να έχει αναρτημένο στον πάγκο του, το αντίστοιχο πιστοποιητικό από τον οργανισμό που τον ελέγχει. Γεγονός το οποίο δε συμβαίνει πουθενά αλλού στον κλάδο των τροφίμων…

Ετσι λοιπόν ο καταναλωτής των βιολογικών, που κάνει τις αγορές του από κάποια αγορά βιοκαλλιεργητών, είναι απόλυτα ασφαλής !!!

Προσωπικά έχει τύχει αρκετές φορές να συναντήσω σε κάποια λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών να διενεργείται έλεγχος και δειγματοληψία.

4. "Οι παράνομες αυτές αυτοαποκαλούμενες αυτοσχέδιες «βιολογικές αγορές» συντηρούν επίσης συγκεκριμένο καρτέλ και θέτουν τεχνητά εμπόδια εισόδου στην αγορά σε νέους παραγωγούς".
Αποψη Organic Life: Εαν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, το θεωρώ απαράδεκτο. Θα περιμένω την επίσημη άποψη του συλλόγου.

Παναγιώτης Μερεντίτης
Organic Life

…………………………………...........................................................

Ακολουθεί αυτούσιο το σχετικό αφιέρωμα από το agro24.gr.

Θέση μάχης παίρνουν τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα εναντίον των «λόμπι» των παραγωγών, με την ευκαιρία του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και της αλλαγής της πολιτικής της στάσης απέναντι στις υπαίθριες αγορές αγροτικών προϊόντων – βιολογικών ή μη.

Ο «εναγκαλισμός» των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγροτών, μέσω των οργανωμένων σωματείων τους από την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρος, όπως έχει φανεί όλες τις προηγούμενες μέρες, με βουλευτές να υποστηρίζουν ανοιχτά τα συμφέροντα των πωλητών, που δεν είναι άλλα από το να μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.

Όσον αφορά τις βιολογικές λαϊκές αγορές, στο παρελθόν το ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι τις στηρίζει έμπρακτα, ειδικά μέσω ενός μέλους του, που σήμερα δεν ζει πια. Αν και έχει ατονήσει η πολύχρονη διαμάχη για το αν οι βιολογικές λαϊκές αγορές θα πρέπει να λειτουργήσουν μαζί με τις συμβατικές ή ανεξάρτητα, διάφοροι επιχειρηματίες που έχουν σχετικό συμφέρον, θέλουν να επαναφέρουν το θέμα στην επιφάνεια.

Μάλιστα, ο νόμος για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τις ανεξάρτητες βιολογικές λαϊκές αγορές, που αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε ένα καθεστώς αυτόνομης διαχείρισης, χωρίς έλεγχο από το κράτος.

Κι ενώ οι ίδιοι οι πωλητές των βιολογικών λαϊκών αγορών θέλουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους από τις συμβατικές λαϊκές, προκειμένου να διαχωρίζονται και τα ίδια τα προϊόντα, φαίνεται ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι υπέρ της αντίθετης άποψης βρίσκουν "κενά" στη νομοθεσία για να επιτεθούν ενάντια στην ανεξαρτησία των βιολογικών λαϊκών.

Προκειμένου να ανακινήσει το θέμα, η «άλλη πλευρά» διαρρέει ανώνυμα τις απόψεις της, λέγοντας ότι «οι υφιστάμενες υπαίθριες «[αυτοδιαχειριζόμενες] βιολογικές αγορές» είναι χωρίς άδεια, πλήρως παράνομες:
• Οι συμμετέχοντες -οι οποίοι συχνά δεν είναι παραγωγοί αλλά έμποροι- δεν κόβουν αποδείξεις και δεν πληρώνουν κανένα αντίτιμο για την ενοικίαση πάγκων στο Δήμο ή την Περιφέρεια (όπως γίνεται για τις συμβατικές νόμιμες Λαϊκές Αγορές).

• Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για την ποιότητα των πωλούμενων προϊόντων.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης όπου αναζητούνται έσοδα και πασχίζουμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το κράτος, μη θεσπίζοντας νόμιμες βιολογικές αγορές, περιθάλπει φοροδιαφυγή ύψους περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ θέτει σε κίνδυνο την προστασία των καταναλωτών.

Όλες οι υφιστάμενες υπαίθριες «[αυτοδιαχειριζόμενες] βιολογικές αγορές» είναι πλήρως παράνομες. Λειτουργούν «πειρατικά» με πολλές αρνητικές οικονομικές και ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες:

Φοροδιαφυγή, γενικότερη διαφυγή εσόδων και δημιουργία «καρτέλ»

Εάν έχετε ψωνίσει από κάποια υπαίθρια «βιολογική αγορά» θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν λάβατε κάποια απόδειξη για τις αγορές σας. Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό ότι όσοι πωλούν προϊόντα στις υφιστάμενες de facto καθιερωμένες «βιολογικές αγορές» δεν έχουν οποιαδήποτε άδεια, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τους πάγκους που στήνουν σε δημόσιους χώρους και γενικώς πωλούν προϊόντα χωρίς να φορολογούνται και χωρίς να καταβάλουν οποιαδήποτε εισφορά στο κράτος. Οι απώλειες για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Επίσης, κανείς δεν πιστοποιεί ότι πρόκειται πραγματικά για αγορές παραγωγών καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όσοι πωλούν είναι οι ίδιοι παραγωγοί. Οι παράνομες αυτές αυτοαποκαλούμενες αυτοσχέδιες «βιολογικές αγορές» συντηρούν επίσης συγκεκριμένο καρτέλ και θέτουν τεχνητά εμπόδια εισόδου στην αγορά σε νέους παραγωγούς.

Έλεγχος ποιότητας και προστασία των καταναλωτών
Επίσης, εφόσον οι αγορές δεν διέπονται από κανένα κανονισμό, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος από κάποιον επίσημο φορέα ή ελεγκτικό μηχανισμό ασφάλειας, ποιότητας, πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας των πωλουμένων προϊόντων. Οπουδήποτε στην ΕΕ λειτουργούν σύγχρονες «αγορές αγροτών» (farmers’ markets) βιολογικών προϊόντων, εφαρμόζεται ηλεκτρονικός έλεγχος προέλευσης και διακίνησής των προϊόντων.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η συνήθης παγκόσμια πρακτική πλέον των 70 ετών επιβάλλουν να λειτουργούν ασφαλείς και νόμιμες «αγορές αγροτών».

Βάσει των παραπάνω, η «ενσωμάτωση» των αγορών βιολογικών προϊόντων στις υπάρχουσες νόμιμες Λαϊκές Αγορές είναι επείγουσα για την προστασία του καταναλωτή, τον περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού -τη μείωση της άνευ προηγουμένου αδικίας προς τους καταναλωτές αλλά και παραγωγούς και εμπόρους οι οποίοι πωλούν νόμιμα τα προϊόντα τους- και την καταπολέμηση φοροδιαφυγής.»

Πωλητές λαϊκών αγορών εναντίον Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες
Το άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει και είναι πλέον στη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης να αποφασίσει, είναι μεταξύ των πωλητών στις συμβατικές λαϊκές αγορές και των πωλητών στις λεγόμενες «αγορές χωρίς μεσάζοντες».

Οι πρώτοι, μέσω των σωματείων τους έχουν καταθέσει αγωγή για να μη λειτουργούν οι συγκεκριμένες αγορές, ενώ οι δεύτεροι δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ούτε το νομικό καθεστώς τους, αφού δεν ξέρουμε αν ανήκουν στις λεγόμενες farmers’ markets, ούτε αν είναι εμπορικά παρακλάδια ορισμένων, που αυτοπροσδιορίζονται ως «παραγωγοί».

Βεβαίως, και σε αυτή την περίπτωση, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τις farmers’ markets δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να επιβουλεύεται τον όρο «Αγορά παραγωγών».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: