ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Η δική μας ξεκάθαρη θέση για τις λαϊκές αγορές έχει να κάνει με Αρχές και Αξίες και όχι με προσωπικά συμφέροντα

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Η δική μας ξεκάθαρη θέση για τις λαϊκές αγορές έχει να κάνει με Αρχές και Αξίες και όχι με προσωπικά συμφέροντα

Προφανώς και η αντιπαράθεσή μου με τους επαγγελματίες υπαλλήλους των λαϊκών αγορών καταδεικνύει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου προσπάθησε να απαλλάξει τον Τόπο από ένα ακόμα κλειστό επάγγελμα. Όπως σωστά αναφέρουν και οι ίδιοι στα σχόλια τους προς εμένα “έσπασαν τα μούτρα” όσοι προσπάθησαν να ανοίξουν το κλειστό αυτό επάγγελμα, αφού δεν κατάφεραν το αυτονότητο για κάθε δυτικό κράτος. Να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές σε συγκεκριμένους χώρους και να μπορεί ο οποιοσδήποτε χωρίς κριτήριο κοινωνικής ομάδας ή άλλης “ιδιομορφίας” να έχει θέσει σε αυτές τις αγορές. Και μόνο το γεγονός πως το Κράτος ορίζει πότε θα βγει μια νέα άδεια δείχνει πως μιλάμε για Σοβιετία και όχι σε σοβαρό δυτικό κράτος! Προφανώς και αυτό δεν είναι Καπιταλισμός αφού ΔΕΝ είναι δυνατόν να αποφασίζει το κράτος πόσοι πρέπει να πουλάνε φρούτα όπως δεν αποφασίζει και πόσοι θα ασκούν δημοσιογραφία. Θα τους ήταν βολικό βέβαια αλλά ευτυχώς δεν συμβαίνει ακόμα!

Οι πολίτες γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα κλειστό επάγγελμα και πως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι μας έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τις Ελληνικές κυβερνήσεις να ανοίξουν αυτό και άλλα κλειστά επαγγέλματα όπως π.χ των συμβολαιογράφων.

Ο αγώνας για επιβίωση των επαγγελματιών υπαλλήλων των λαϊκών αγορών είναι σεβαστός από μένα αλλά δεν με εμποδίζει να εκφέρω την προσωπική μου άποψη για το τι πρέπει να γίνει εάν θέλουμε να λεγόμαστε δυτικό κράτος.

Οι ύβρεις από μερίδα των υπαλλήλων λαϊκών αγορών προφανώς και είναι για μένα αναμενόμενες αφού κεκτημένα κακώς νοούμενα κατά την ταπεινή μου άποψη δικαιώματά τους τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Όχι από μένα φυσικά αλλά από την Πολιτεία που έχει καθιερώσει πλέον και τις Βιολογικές Αγορές αλλά και τις Αγορές χωρίς Μεσάζοντες που δρουν ανταγωνιστικά στα δικά τους συμφέροντα.

Οι επιθέσεις εναντίον μου μερίδας των πωλητών λαϊκών αγορών το μόνο που πέτυχαν ήταν να μάθω περισσότερα πράγματα για τον χώρο τους και τις τεράστιες διαφορές τους από τις άλλες δύο αγορές.


Άλλωστε πολλοί παραγωγοί που έχετε συνηθίσει να βλέπετε στις “κλασσσικές” λαϊκές αγορές πηγαίνουν ως παραγωγοί και στις αγορές χωρίς μεσάζοντες αλλά και στις βιολογικές αγορές!

Οι δράσεις του δήμου μας λοιπόν όσον αφορά τις άλλες δύο αγορές θα συνεχιστούν προς όφελος των δημοτών μας που αναζητούν φθηνά και φρέσκα προϊόντα. Στην επόμενη Αγορά χωρίς μεσάζοντες το ιστολόγιό μας θα σας παρουσιάσει αναλυτικά μια σειρά προϊόντων που μπορείτε να βρείτε σε αυτές. Ίδια και απαράλλακτα με τα δικά τους προϊόντα , το ίδιο φρέσκα και με τιμές που όσοι πηγαίνετε ήδη τις γνωρίζετε.

Αγορά βέβαια που όπως και όλοι γνωρίζουν έχει και μεσάζοντες για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους!

Επαναλαμβάνουμε και πάλι πως το μοναδικό κίνητρο των καταναλωτών πρέπει να είναι το δικό τους πορτοφόλι το οποίο και αδειάζει γρηγορότερα όσο το Κράτος κρατάει κλειστά επαγγέλματα και δεν αφήνει να δρουν περισσότεροι σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Για όσους αναρωτιούνται σε σχόλια για τα κίνητρά μας να τους πληροφορήσουμε πως γνωρίζουμε πολύ καλά και τις εισφορές στο ΤΕΒΕ , μετά ΟΑΕΕ και πλέον ΕΦΚΑ αφού για 15 συναπτά έτη είχαμε δελτίο παροχής υπηρεσιών και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις αντιξοότητες μέσα στις οποίες κινείται η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας.

Επομένως τους καταλαβαίνουμε και ας μας βρίζουν απλώς δεν συμφωνούμε με τις δικές τους απόψεις επειδή έχουμε άλλη Ιδεολογική κατεύθυνση που περιορίζει την προστατευτικότητα του Κράτους σε “αδυνάτους”.

Άλλωστε ο τζίρος των λαϊκών αγορών είναι κάποια δισ. Ευρώ το χρόνο! Και είναι και ο κύριος λόγος που πέτυχαν να μην εφαρμόσει η ΝΔ το πρόγραμμά της την περίοδο 2012 -2015.

Πιθανώς να το πετύχουν εκ νέου αλλά η ΝΙΚΗ τους όσο και εάν αυτοί δεν το κατανοούν θα είναι ευκαιριακή.

Αντιξοότητες βεβαίως έχουν και οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών και τις οποίες κατανοούμε χωρίς όμως να συμφωνούμε μαζί τους πως πρέπει να μην δρα κανείς άλλος επιχειρηματικά εκτός από αυτούς.

Ο ανταγωνισμός μπορεί να μην ωφελεί τους ίδιους αλλά έχει τελικό νικητή τον καταναλωτή. Άλλωστε η κεντρική κυβέρνηση κάθε φορά που βρίσκει τα δύσκολα ρίχνει τις τιμές με αθρόα εισαγωγή προϊόντων από το Εξωτερικό! Βλέπετε ο “Εθνικισμός” στα προϊόντα είναι ένα καινούργιο φρούτο που μας πλασάρουν κάθε φορά όσοι θεωρούν πως το Κεφάλαιο έχει πατρίδα!
Δυστυχώς για αυτούς δεν έχει και εάν είχε θα ήταν κάποιος φορολογικός παράδεισος όπως π.χ τα νησιά Κέυμαν!

Το επιχείρημα πως η αγορά δεν αντέχει το λύνει η ίδια και όχι οι συντεχνίες ή τα συνδικάτα. Όπου το έλυσαν απέτυχαν και οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία τα κράτη που είχαν ανάλογες πρακτικές.

Στο δικό μου επάγγελμα άλλωστε τα μονοπώλια αυτά έχουν λυθεί προ πολλού αφού το συνδικαλιστικό όργανο μας πλέον δεν ορίζει μια αγορά που από χρόνια έχει δεχθεί στους κόλπους της όσους ασκούν το λειτούργημα.

Θέλοντας ή μη το μόνο που έχει πετύχει η ΕΣΗΕΑ είναι να διορίζονται μέλη της μόνο στο Δημόσιο και πουθενά αλλού!

Όσο για την διαφθορά και στο χώρο μας και εγώ γράφω και πολλοί άλλοι για να μην έχουν ψευδαισθήσεις πως δεν χτυπάμε τους δικούς μας νταβατζήδες!

Για αυτό και τα πολλά πρώην αφού για να είσαι νυν και πάντα στα πράγματα πρέπει να κάνεις και τις αναγκαίες υποχωρήσεις. Άλλωστε εάν δεν το έχουν αντιληφθεί για δεκαετίες ολόκληρες ο θεσμός τους δεν αμφισβητήθηκε από κανένα ΜΜΕ! Άλλωστε στις εποχές των δανεικών και αγύριστων ποιος θα ασχολιόταν με την δική τους αγορά;

Άλλωστε όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει το μέσο είναι το μήνυμα άρα μην περιμένει κανείς πως ένας ιδιοκτήτης που είναι π.χ εφοπλιστής δεν θα υπερασπίσει τα ΔΙΚΑ του συμφέροντα μέσα από το ΜΜΕ που κατέχει!

Τώρα εάν αυτοί θεωρούν πως εγώ είμαι ιδιοκτήτης Super Market και για αυτό τους “χτυπάω” δικαίωμά τους ο κόσμος εμένα με κρίνει καθημερινά για ένα ιστολόγιο που προφανώς και δεν είναι ΜΜΕ του βεληνεκούς που αυτοί θέλουν να το παρουσιάσουν.

Μάλιστα επειδή μας έμαθαν όταν ασχοληθήκαμε με τις δικές τους αντιδράσεις κατά άλλων αγορών ας μάθουν πως πριν από αυτούς μας είχαν “στολίσει” και άλλοι με διάφορα κοσμητικά επίθετα επειδή δεν τους άρεσε η ΑΠΟΨΗ μας. Έτσι είναι αυτά όταν δεν γράφεις ευχολόγια οι αντιδράσεις είναι καθημερινότητα.

Άλλωστε ο αγαπημένος τους ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον στην αντιπολίτευση και προφανώς μια φιλελεύθερη κυβέρνηση είναι δύσκολο να ξανασπάσει τα μούτρα της πάνω σε συντεχνίες!

Το 2023 ας περιμένουν τον ΣΥΡΙΖΑ να τους φέρει και πάλι την “κανονικότητα” που οδήγησε την χώρα μας στην χρεοκοπία! Πάντα βέβαια ενέχει ο κίνδυνος η Σοβιετία να συνεχιστεί φορώντας γαλάζιο χρώμα και την τελική λύση να την δώσει η αγορά αφού όσο προστατευτική και να είναι μια Πολιτεία σε συνθήκες καπιταλισμού αυτή τελικά οδηγεί τα πράγματα εκεί που θέλει!

Άλλωστε το θέμα των λαϊκών αγορών το ακουμπήσαμε ως Πολιτεία μετά την χρεοκοπία της χώρας μας , μέχρι τότε δεν είχαμε σκεφτεί καν πως τα κλειστά επαγγέλματα είναι εις βάρος των πολλών και της οικονομίας!
Σ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: